800 подписа в подкрепа на библиотекарката Светла Божилова от народното читалище „Светлина” са събрали жителите на село Труд само за няколко дни.

В продължение на 23 години Божилова отглеждаше и възпитаваше в любов към книгите малки и големи. Читалището в Труд се превърна в един от най-успешните примери за културно-просветна дейност, а библиотекарката получаваше признание за работата си от издателства и творци, спечели и множество награди.  Божилова бе номинирана и за рицар на книгата заради всеотдайната си просветителска дейност.

Ситуацията в читалището на селото ескалира през последната година, в която начело на институцията е избран нов председател в лицето на Ивана Икономова.  За това алармираха в сигнал до медията ни жители на Труд.

„Имаме председател на читалището, която незнайно как е назначена на тази длъжност от малко повече от година. Откакто тя е на поста се случват доста странни неща, напускат чистач, секратарят а сега - след близо 23 години откакто е на длъжност, и библиотекарят Светла Божилова. Председателят се държи арогантно, обижда, децата отказват да ходят в библиотеката. Няма вече изяви на съставите към читалището. И ние като хора от Труд събрахме подписка в защита на библиотекаря, след което ще организираме и няколко митинг стачки с искане председателят да освободи поста”, гласи сигналът. Местните жители потърсиха намесата на медията ни, за да се даде гласност на проблема.

Според тях, откакто е начело на читалището, Икономова системно е тормозила Божилова и ѝ е поставяла неизпълними задачи. Това принудило библиотекарката да подаде молба за напускане.

Ситуацията ескалира преди дни, когато деца подемат акция за подкрепа на Божилова.  Те облепят вратата на читалището с призиви тя да бъде върната . В резултат Икономова вика полиция, а след това деца и родители са привиквани на разпити в районното управление.

„15 листа хартия в джобчета, залепени с тиксо на вратата на читалището от деца между  10 и 15 години - затова вчера са привикани на разпити, изкарани техните родители от работа, за да “свидетелстват” за листче в хартиен джоб залепен на врата.  Неуважаема, г-жо Икономова, повече от жалка сте в безсилието си. Съжалявам ви. Да давате деца в полицията, да ги наричате “вандали”, да казвате, че има “инцидент” в читалището, просто защото обичат Светла Божилова и да ги карате да плачат в Районното. Г-жо Икономова, децата сега са уплашени заради разпита в полицията, макар че отговорът на въпроса “Защо го направихте” е бил “Защото обичаме леля Светла”, но пък за сметка на това родителите се захващаме оттук нататък с казуса Народно читалище “Светлина” и кой иска да си върти схемите на гърба на трудчани”, коментират възмутени жители и в групата на село Труд в социалните медии.

„Ситуацията е по-сложна, отколкото изглежда на пръв поглед. Затова разговорът не е за телефон”, коментира пред медията ни председателят на читалището Ивана Икономова. Тя уточни, че ще говори, след като изтече болничният на Светла Божилова и пое ангажимент да се свърже с медията ни.

Неприятно изненадани от развоя на конфликта останаха и хора от издателските среди, които в продължение на повече от 10 години работят активно със Светла Божилова. Някои от тях реагираха с публични постове в социалните медии. 

ВАЛ СТОЕВА, ФОНДАЦИЯ „ДЕТСКИ КНИГИ":

Знаете ли как понякога се отнасят с активните библиотекари в читалищата в България? Принуждават ги да напуснат или намират начин да ги отстранят.

След случая с Борис Самаринов, който преди няколко години беше отстранен чрез неверни и скалъпени обвинения от предишното си читалище, сега дойде ред и на една от най-светлите и дейни читалищни библиотекарки в страната - Светла Божилова.

Познавам Светла от близо 15 години и с дейността си тя неведнъж е била пример, който да представям и у нас, и по света. Даже мисля, че името на с. Труд се свързва автоматично с образа на Светла и с Народно Читалище "Светлина" с.Труд.

Светла беше принудена да напусне и не очаквам да се върне да работи в условията, в които беше поставена да работи. Знам, че тя няма да престане да вдъхновява колегите си и да подпомага със знанията и опита си отглеждането на читатели.

Този казус все пак повдига темата за читалищата и за порочната практика понякога да се отстраняват дейни хора, за да бъдат назначавани роднини до девето коляно. Надявам се, че Законът за читалищата ще бъде ревизиран скоро и държавна субсидия ще се получава за заслуги и ефективна работа, а не поравно.

ГЕРИ ГЕОРГИЕВА, ИЗДАТЕЛСТВО "ЖАНЕТ 45":

Имам надежда, че Светла Божилова ще продължи да работи в библиотеката към читалището. Познавам я от повече от 10 години. Чудя се откъде намира сили и енергия за толкова много мисии. Като библиотекар Светла Божилова влага всичките си усилия и идеи, за да привлича повече деца в библиотеката. Само ще спомена, че лично носеше книги по къщите на хора, които не можеха да излизат заради ковид.

Присъствието ѝ в библиотеката събира и радва децата и съм убедена, че това най-добре го знаят родителите. Светла е активен и инициативен човек, който прави всичко по силите си да се самоусъвършенства, да се обучава и да следи новостите в своята професионална сфера. А това могат да го потвърдят нейните колеги библиотекари.


Фотографии: Фейсбук групата Забелязано в с. Труд