Жители на няколко асеновградски и първомайски села са готови да организират протест заради опасен път, по който се налага да преминават ежедневно. Отсечката свързва Асеновград и Първомай и е основна пътна връзка на още близо 10 села. Ремонтът е обявен от няколко месеца, трасето дори е подготвено за това, поставени са табели и дотук свършва всичко. Строителните дейности се отлагат, а дупките стават все по-големи.

„Има поставени табели, че пътят е затворен за ремонт, но такъв няма. Някои от дупките са по 30 -40 см, освен че разбиваме колите си, участъкът е опасен и вече са ставали редица инциденти“, коментира жителка на Патриарх Евтимово пред TrafficNews.bg.

Преди седмица тежка катастрофа става в участъка между Козаново и Асеновград. Лек автомобил се блъска в дърво и загива шофьорът – 29-годишен мъж. С опасност за живота в болница е откаран негов спътник. Причините за катастрофата се изясняват, но според местните в възможно лошата инфраструктура да е допринесла.

Заради отложения ремонт са подадени и десетки жалби, събрана е и подписка, в която са се включили и някои от кметовете в района.

„Пътят не е ремонтиран от 40 години, за какво плащаме винетки. По-добре да минаваме през нивите, така ще стигаме по-бързо“, коментират още шофьори.

От Община Асеновград  съобщават, че пари за ремонта има, но той се отлага заради друг в общината. Държавата е отпуснала 90 000 000 лева за инфраструктурата в района. Парите са за отсечките Асеновград - Садово, Асеновград - Първомай и Асеновград – Кърджали.

Ето какво още съобщават от община Асеновград:

„Поради това, че все още се изпълняват трасетата Асеновград - Садово и Асеновград - Кърджали, ремонтните дейности на пътя за Първомай, по разпореждане на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), ще стартират в момента, в който бъдат завършени тези, по другите два споменати по-горе участъка. В противен случай, ако започне ремонт и на третата отсечка, то тогава ще бъде блокиран достъпът до населените места в съответната посока, а към момента част от нея се ползва именно за осигуряване на обходен маршрут. Участъкът, който ще бъде отремонтиран, е с дължина около 27,600 км. и за него са отделени над 31 300 000 лева. За отсечката се водят разговори между община Асеновград, АПИ и ВиК също да бъде подменена подземната инфраструктура, преди да се положи последният слой асфалт““

Според недоволните граждани, обаче двата пътя вече са асфалтирани и се извършват само довършителни дейности, като движението по тях в момента не е спряно и могат да бъдат използвани за обход.