Жалба на „Аква конструкт груп” срещу условията на поръчката по проекта „Чистя въздух” през оперативна програма „Околна среда”, отложи нейното прекратяване.

Процедурата бе пусната 3 ноември от бившия зам.-кмет Анести Тимчев, като стойността й бе 28 млн. лева без ДДС. Новият кметски екип на Костадин Димитров обаче е видял, че има проблеми при условията, които биха могли да наложат сериозна финансова корекция на Община Пловдив.

„След анализ бяхме решили да я прекратим.  В КЗК обаче има жалба срещу условията, а докато от органа не се произнесат, ние не можем да предприемем никакви действия”, заяви зам.-кметът по екология Иван Стоянов.  След като бъде прекратена поръчката, ще бъде пусната нова с други условия по кандидатстване.  

Припомняме, че в предишния програмен период за подмяна на печките на твърдо гориво с климатици за 14 млн. лева бе наложена финансова корекция от 25%, която в момента се решава от ВАС.

Новата процедура бе на стойност от 28 млн. лева без ДДС.  В програмата има промяна, като част от финансирането е оставено в резерв. То е в размер на 4,4 млн. лева, което ще бъде пренасочено към отоплителните уреди, за които има по-голям интерес.

Община Пловдив купува още 8300 от „безплатните” климатици, дава и 8 млн. лева за термопомпиЗаменят старите отоплиителни уреди през проекта за „Чистия въздух” за 28 млн. лева

Най-голямата част от финансирането е за закупуването на климатици. Сумата е за 14,3 млн. лева срещу нея трябва да се закупят 6435 климатици. Най-много от тях са с големина 12-ки  -2967 броя. Ако интересът към климатиците е по-голям, ще бъдат пренасочени въпросните 4,4 млн. лева за покупката на още 1900 отоплителни системи и така общият им брой ще стане 8365.

Втората най-голяма позиция е за закупуването на камини и котли на пелети. Сумата е 8,8 млн. лева, а срещу това ще се доставят 354 от уредите.

Новата опция, която се предвижда в този програмен период е монтирането на термопомпи и вентилаторни конвектори за 4,4 млн. лева.Броят на термопомпите  е около 200, а 100 са конвекторите. Ако интересът към тях е по-голям, то сумата от 4,4 млн. лева ще бъде разпределена за тази позиция за същия брой отоплителни уреди.   Последната позиция е за закупуването на радиатори за 1,3 млн. лева.

Освен тази поръчка, градските власти бяха пуснали още 4, които са свързани с проекта.  Една от тях е за демонтажа на старите уреди за 260 хиляди лева, а другите  за визуализация и техническа помощ, която е задължителна част при европейско финансиране. Три от тях бяха прекратени именно по съображения, че има незаконосъобразни и дискриминационни условия.

Пловдив взима 28 млн. лева за безплатни климатици и термопомпи, с 10 млн. маха и „калните петна”През 2024 година предстои въвеждането на Зоните с ниски емисии