Бетонният мост се очаква да бъде затворен за движение около първия учебен ден на 15 септември, научи TrafficNews. От НКЖИ имат готовност да започнат дейностите по повдигането на моста, но изчакват част от работата на „Трейс” по пробива да приключи.

Това е завършване на кръговото кръстовище на бул. „Христо Ботев”, като се очаква от фирмата изпълнител да приключат до тогава. Така булевардът ще може да поеме трафика, който се очаква да бъде по-интензивен при затварянето на моста.

От Община Пловдив се бяха заканили, че няма да разрешат затварянето на моста, докато не се завърши ул. „Даме Груев” и „Модър-Царевец”. Ако за първата отсечка има надежда това да стане през септември, не така стоят нещата с подлеза между „Южен” и „Западен”. Поради това ще се изчака да се отвори новия път, който ще поеме трафика от Бетонния мост към центъра на район „Южен”.

Решението, което са изготвили от НКЖИ е да бъде демонтирана единствено частта над жп линиите и да се сложи олекотена конструкция без да се повдига нивото на цялото съоръжение. Въпросната конструкция ще бъде прихваната към подстъпите, които съществуват и в моментна.  Очаква се всички дейности да завършат между 3 и 4 месеца. Все пак движението по бул. „Христо Ботев” се очаква да бъде затворено за няколко дни, докато събарят част от конструкцията.

Община Пловдив ще получи от НКЖИ и проекта за нов Бетонен мост, който е с развръзки от северната страна към Централна и Сточна гара. Градските власти обаче сами ще трябва да търсят финансиране за този проект, ако искат да го реализират.

Зико потвърди: Няма да затварят Бетонния мост преди финала на работите по "Модър-Царевец"

Без сериозен трафик и задръстване около Централна гара, въпреки пътната блокадаПовече движение има по „Гладстон” и „Любен Каравелов”