Публичен изпълнител запорира банковите сметки на община Пловдив заради финансови корекции от 905 785,02 лв. по изпълнението на Транспортния проект, пише 24 часа. Санкциите са наложени заради нарушения в процедурите от Управляващия орган на оперативна програма „Регионално развитие”, по която бяха отпуснати парите за модернизацията на градския транспорт, а договорът беше възложен на испанската фирма „Индра Системас”. Проектът беше реализиран в миналия кметски мандат.

От общината са обжалвали акта за санкциите пред Пловдивския административен съд, но завеждането на дело не спира предварителното изпълнение и така се е стигнало до запорирането на сметките и последвалото изтегляне на сумата от над 900 000 лв. от тях.

Тъй като средства за такива плащания в бюджета няма, сега кметът Здравко Димитров предлага парите да бъдат взети от ремонта на ул. „Даме Груев”. Реконструкцията на тази улица е важна заради предстоящото премахване на Бетонния мост, при което ул. "Даме Груев" би била една от алтернативите за влизане и излизане.

На 25 ноември кметът Здравко Димитров намекна, че има такъв проблем. "Снощи в 20 часа разговарях с регионалния министър Виолета Комитова. Помолих я да ни даде отсрочка за плащане на глоба по един проект, за който община Пловдив е санкционирана. Поисках да платим сумата, която е под 1 млн. лева, след Нова година. Ако не ни влезе в положение, ще търсим средства да я внесем", обясни кметът.

От регионалното министерство обаче не са направили отсрочка и парите вече са изтеглени от сметките на градската управа.

Община Пловдив води дела срещу испанската фирма "Индра", тъй като внедрената от нея система за електронно таксуване така и не заработи вече пет години.