В сряда президентът Владимир Путин нареди на руските власти да започнат масови доброволни ваксинации срещу COVID-19 от следващата седмица, като това идва в момент, когато Русия регистрира рекордни 589 смъртни случая от коронавирус за последното денонощие.

През следващите няколко дни Русия вече ще е произвела 2 милиона дози ваксини срещу коронавирус, посочи Путин, съобщава Ройтерс.

Миналия месец Русия заяви, че нейната ваксина "Спутник V" има ефективност от 92% при защита на хората от COVID-19, според междинни резултати от проведеното изпитване.

"Нека се договорим за това - няма да ми докладвате през следващата седмица, но ще започнете масова ваксинация ... нека вече се захващаме за работа“, каза Путин на вицепремиера Татяна Голикова.

От своя страна Голикова заяви, че мащабната ваксинация може да започне на доброволни начала през декември. Медицинският персонал и учителите ще бъдат сред първите руски граждани, които ще бъдат ваксинирани със "Спутник V".

По-рано през деня говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че руските граждани ще бъдат първи на опашката за ваксината, разработена от Изследователския институт по епидемиология и микробиология "Гамалея".

Първоначалният план на Москва беше да премине през масовата ваксинация в началото на 2021 г.

"Абсолютният приоритет са руснаците", каза по-рано днес Дмитрий Песков. "Производството в Русия, което вече се развива, ще отговори на нуждите на руснаците", допълни той