Зала „Тропик“ с живи тропически пеперуди към Природонаучния музей в Пловдив  отвори врати след няколко месеца освежителен ремонт. В залата могат да се видят между 5 и 10 различни екземпляри.

„Ремонтът беше изключително труден заради детайлите в залата и пространството“, обясни Цветелина Петрова, уредник на залата.

Колекцията е от 200 какавиди от 6 различни видове от Азия, Африка и Южна Америка. Залата има още езерце с рибки, а в бъдеще се очаква и цветен кът. Най-интересно е да се наблюдава процесът по имагиниране, т.е. излюпване на пеперудите, който тече в момента.

Датата на откриването е избрана по повод Деня на детето. Дългата пауза бе предизвикана от противоепидемичните мерки, ограничаващи достъпа на посетители до музея, както и от оттеглянето на Великобритания от ЕС, което възпрепятства международния транспорт и бизнес отношенията с фермите в Обединеното кралство.

Днес залата отвори с първата си група от СУ "Цар Симеон". Децата бяха впечатлени от видяното, а в тяхна чест една огромна пеперуда дефилира с красиви пърхания в залата и завърши парада грациозно върху флората.

 Входът е 1 лев за деца, 3 лева за студенти и 4 за възрастни. Музеят работи без почивен ден.