Колко време и пари ще отнеме смяната на талона на автомобила, ако в него не е вписана еврокатегорията? Общинският съвет в Пловдив прие новите методики за определяне на данък МПС, в който влиза и еврокатегорията. На нейна база ще се плаща повече или по-малко, според това, колко замърсява автомобилът.

По време на дебатите обаче стана ясно, че еврокатегория ще се доказва единствено и само от системата на КАТ. С други думи, ако в талона ви няма еврокатегория ще трябва да смените талона си, ако искат да се възползвате от намалението, или най-малко да не плащате повече. Причината е, че коли, които са без еврокатегория или е по-ниска от Евро 2 , ще плащат по 10 % повече. Така дори автомобилът ви да има Евро 4, но не е вписан в талона, ще плащате с 10 % по-висок налог. Съответно, ако притежавате въпросната категория ще ползвате 10 %  намаление.

Хиляди пловдивски шофьори ще трябва да сменят талона си, ако не искат да плащат по-висок данъкЕкологичната категория ще определя новите ставки, но само ако фигурира в системата на МВР

На практика, ако данъкът за автомобила ви е 200 лева и не изкарате нов талон то ще трябва да заплащате с 20 лева повече, но ако изкарате нов талон то ще платите с 20 лева по-малко. Осреднено разликата е 40 лева на година.

След като стана ясна новата методика на Община Пловдив, от КАТ обявиха, че за да се докаже еврокатегория, собствениците на автомобили трябва да минат през представителствата, за да си изкарат сертификат.  С него водачът представя автомобила за идентификация в сектор “Пътна полиция” – Пловдив. На базата на тази процедура за автомобила се издават нови регистрационни талони.

Колко пари и време ще струва това?

TrafficNews.bg се свърза с част от представителствата на по-популярните автомобилни марки в Пловдив. Най-евтино е в „Шкода“. Ако сте си закупили колата си от тях ще ви струва 12 лева, иначе подобен талон струва 20 лева. Толкова ще ви излезе и в „Тойота“. Във „Фолксваген“ и „Ауди“ цената е 30 лева, а в „Опел“ 36 лева. От представителствата обясниха, че документите ще са готови в рамките на 1-2 дни, а от собствениците на коли се иска големия талон.

В „Мерцедес“ и „БМВ“ цените са най-високи, съответно 130 и 80 лева, а за тях се иска предварително запитване.

След като сте изкарали сертификата трябва да отидете в КАТ. Оттам задължително се прави идентификация на колата и след това се изкарва новия талон. Цената му е 20 лева. Абстрактно понятие е обаче е колко ще трябва да чакате в Пътна полиция. Това зависи най-вече от потока на хора за извършването на въпросната услуга.

Новите ставки на колите в Пловдив вижте в линка:

Приеха новите данъци на колите в Пловдив! Вижте тарифитеНай-старите коли плащат до 20% повече, при новите има спадове до 40%