Скандално известният пловдивски частен съдебен изпълнител Атанас Атанасов отново е загубил права, научи TrafficNews. Те са му отнети с решение на 4-то гражданско отделение на Върховен касационен съд в средата на октомври. В продължение на 3 години той няма право да практикува, като по закон трябва да прехвърли всички изпълнителни дела и архива си на друг съдебен изпълнител в същия район.

Делото срещу Атанасов е образувано  по жалби на Министъра на правосъдието и на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнител. Те са обжалвали решение на Дисциплинарната комисия към камарата на ЧСИ, която не е наказала Атанасов при констатирано  нарушение.
Причината за искане за дисциплинарно наказание е , че ЧСИ-то не е превел по сметка на синдика на „Италмодулаче – България“ ООД , обявена в  несъстоятелност,  сумата от 310 000 лева, постъпила по сметката на частния съдебен изпълнител от осъществената публична продан.

Атанасов е продал  недвижим имот, собственост на „Италмодулаче – България“ ООД, като по сметката на съдебния изпълнителя е постъпила сумата 372 000 лева. С постановление за възлагане, влязло в сила на 24.01.2013 г., имотът е възложен на купувача „Инвестбанк“ АД.

По същото време Атанасов е наказан с лишаване от права за 3 години и изпълнителното дело е предадено на друг ЧСИ.
С решение на Окръжен съд - Пловдив от 30.08.2013 г. е открито производство по несъстоятелност на „Италмодулаче – България“ ООД, като с определение на АС – Пловдив от 29.07.2014 г. е отказано продължаване на изпълнителното производство по искане на „Инвестбанк“ АД.
Разпределението на суми по посоченото по-горе изпълнително дело е отменено с влязло в сила решение на Окръжен съд – Пловдив, като мотивите на съда са, че наличните парични средства, които не са разпределени по изпълнителното дело, са част от имуществото на длъжника, не следва да се разпределят от съдебния изпълнител, а следва да се разпределят в производството по несъстоятелност.

Решението на съда обаче не било изпълнено, сумата не е преведена по сметката на синдика на длъжника , не е преведена по сметката на купувача.

Пред съда Атанасов е заявил, че е прехвърлил сумата в сметката на ЧСИ, който е поел делото, но документи, които да потвърдят думите му, липсват.

„Налице е тежко дисциплинарно нарушение, продължаващо и към момента на образуването на дисциплинарното дело, като в тази насока не е налице погасяването му по давност, каквито доводи се излагат от съдебния изпълнител. Съобразявайки тежестта на нарушението на частния съдебен изпълнител следва да се наложи на основание чл.68, ал.1, т.4 ЗЧСИ тежко наказание, а именно – лишаване от правоспособност за срок от три години. „ е заключението на върховните магистрати.

Атанасов е разследван отдавна и през 2013-а Камарата на частните съдебни изпълнители го лиши от права за 3 години. През 2009-а пък той беше пребит пред дома си с метална тръба, но нападателят така и не беше открит.

През 2016 година Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Атанасов, за това, че в период от шест години, в качеството му на длъжностно лице е присвоил чужди пари. Общата стойност е 736 621 лева, връчени му в качество и поверени му да ги пази и управлява. Две години по-рано  TrafficNews.bg съобщи, че близо 1 милион липсват от сметките на скандалния юрист.