Всеки четвърти пловдивчани вече е получил бустерна доза от ваксината срещу COVID-19. Броя на лица със завършен ваксинационен цикъл в Пловдивско са 189 684 или 32,% от населението в областта.

От тях 47 215 са решили да подсилят защитата си с бустер, сочи анализ на данните на националната информационна система. Най-предпочитан от пловдивчани си остава препаратът на Pfizer. С него за изминалото денонощие са се ваксинирали 2 786 души, 537 са избрали Moderna и 157 – Janssen.

Най-висок брой на новозаразени има в столицата, където само вчера бяха регистрирани над 2 200 случая. Прави впечатление, че именно в София град е и най-високият процент на ваксинирано население, който сериозно се различава от това в останалите области – 46.6 на сто. По отношение на бустер дозите отчитаме сходство с Пловдив, тъй като 23 % от столичани са с подсилваща доза.

Други два големи области в България – Варна и Бургас, има сходен процент на ваксинирано население като в пловдивско, съответно 34% и 32,1%. В морската столица 31 537 души са получили бустер, или иначе казано 23 на сто от ваксинираните. В Бургас виждаме, че 28 988 души имат трета игла – 25%.

Проверяваме и данните за ваксинирани в тъй наречения клъстер, в който попада Пловдивска област спрямо новият план на правителството за борба с пандемията. В него попадат още областите Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали.

По отношение на ваксинирано население Пловдив заема първа позиция. Твърде малко обаче е разликата на процентите с втората по ваксинация област Кърджали, където 32,2 на сто от хората са ваксинирани. Следват хасковлии и пазарджиклии, където 24 % са си поставили ваксина. Последна област по ваксинирано население е Смолян с 21,8%, където забелязва по-висока за средната в клъстера заболеваемост на двуседмична база.  

Прави впечатление, че желаещите да се ваксинират в този период са се увеличили от декември на миналата година насам. Най-висок брой и близък до този през май месец отчитаме в първите дни на 2022 година. Въпреки това, както анализ на данните сочи, това не е за сметка на новопоставените дози.  


Брой на поставени дози по месеци за прериода на ваксиниране