Пловдивчани масово усещат по джоба си сериозното увеличение на цените на хранителни продукти. Най-осезателно поскъпването се вижда в българските вериги и по-малките магазини, споделят самите те в социална анкета на TrafficNews.

Вижда се, че спрямо предходната седмица има сериозно увеличение на някои стоки и продукти - домати и краставици, кашкавал, сирене, мляко, масло, яйца, брашно, хляб, макаронени изделия и много други.

Олиото например почти не може да бъде намерено на цена под 5 лева за литър, предвид че до преди няколко месеца цената му бе около 3,50 лева. В големите чуждестранни вериги все още може да се намери малко по-евтино олио - около 4,20 -4, 50 лв за литър, както и други хранителни продукти, но това вероятно скоро може би ще се промени. 

Според някои от пловдивските граждани поскъпването е постепенно, а според други категорично цените на хранителните продукти са се качили шоково.

Днеска се събуждаш и не знаеш какви цени ще бъдат. Всеки ден се сменят цените”, това отговори пловдивчанин на въпроса ни.

Гражданка, която от дълги години е в сферата на ресторантьорството сподели, че определено има повишаване на цените. Според нея може да се каже, че поскъпването е шоково за тези, които пазаруват не на едро.

Да има повишаване на цените на почти всички хранителни продукти. Но просто няма смисъл да се презапасявам на този етап с храна, защото тя има срок на годност”, сподели друга пловдивчанка.

Стойностт на потребителската кошница за делнично пазаруване на пловдивските граждани варира между 30 до 50 лева. Според някои, в предишни години е можело да се пазарува доста и под тези суми.

С тази война започвам да се замислям вече за презапасяване с храна” , каза друг минувач.

Вижте какво мислят пловдивчани за галопиращите цени?