ВиК – Пловдив направи copy-paste на своя поръчка за охрана за 1 млн. лева, макар вече веднъж такава процедура да бе прекратена.

Както TrafficNews писа на 4 ноември новият управител на ВиК инж. Огнян Кулишев, назначен от служебното правителство, пусна поръчка за 1 млн. лева без ДДС за въоръжена и невъоръжена охрана на обектите на водното дружество.

Поръчката за охрана на ВиК - Пловдив - защо управителят на водното дружество бърза и разпространява неистини?Охранителната фирма Трафик СОТ опроверга твърденията на Огнян Кулишев

Тя бе пусната на т.нар. директно договаряне, което изключва конкурентния елемент, като се канят поне три фирми. Обичайно две от тях са проформа, но изискването на закона е да има три компании.  По подобие на т.нар. инхаус процедури, това се прави за обекти и услуги, за които има обективна причина договорите да се сключат час по-скоро.  

В процедурата бяха поканени три фирми - "Брадърс секюрити СОТ" , а другите две са "Хай- тек секюрити" ЕООД и "Груп-7" ЕООД. Въпреки че поръчката е за физическа охрана на обекти на територията на Пловдив и областта, единствената пловдивска фирма, към която е отправена поканата е "Брадърс секюрити". Другите две фирми оперират на територията на столицата и не поддържат охранителни звена в Пловдив.

По време на заседанията на комисиите се установява несъответствие в подадените оферти с изискването на закона. Поради некоректно подадена документация към ВиК – Пловдив и трите фирми са отстранени от поръчката, а самата тя – прекратена на 20 декември с решение от 11:46 часа в Агенцията по обществени поръчки.

ВиК – Пловдив обаче явно толкова много бърза за въпросната процедура, че тя пуска нова такава със същия ден – 20 декември, но в 9:34 часа.  С други думи още преди първата поръчка да е прекратена официално от водното дружество пускат нова. Абсолютно цялата процедура е напълно идентична с първата, както и самите фирми. До нея са поканени  "Брадърс секюрити СОТ" ,"Хай- тек секюрити" ЕООД и "Груп-7" ЕООД.

Въпреки некоректно подадената документация същите три фирми са поканени за новата процедура, без да се прави промяна на участниците в нея. Обичайно при подобни проблеми при вторите процедури се сменят поне част от фирмите, до които има изпратени покани за директно договаряне.

Офертите на фирмите трябва да бъдат подадени до 4 януари,като вече комисията трябва да види дали документацията им е този път е в съответствие със закона.