Съветът на Европа констатира случаи на физическо малтретиране на пациенти в психиатрични болници и на хора с умствена изостаналост в социални домове в България.

Тревожните данни са изнесени в доклад на Комитета за предотвратяване на изтезанията към организацията. Заключенията са направени след посещения на експерти през август в шест домове и болници у нас.

"Не вярвахме на очите си, това са срамни, средновековни практики, които би трябвало да са изчезнали от Европа не преди десетилетия, а преди векове", това каза председателят на Комитета за предотвратяване на изтезанията Микола Гнатовский, който ръководи мисията у нас, предава БНТ.

През 2017 г. експерти на Съвета на Европа са били в България и са установили "много притеснителни неща". Мисията им през август тази година цели да види дали има подобрение на ситуацията. Според Гнатовский промяна няма.

"За жалост и в трите болници установихме физическо малтретиране на пациентите от екипа - шамари, юмруци, блъскане, ритници. В "Иван Рилски" и в Бяла има средства за механично задържане, които се използват по принцип в психиатрията, но там - по неправилен начин, понякога с катинари, които могат да наранят пациентите. В Царев Брод видяхме средновековни практики с метални вериги с катинари за връзване на пациентите. Много пациенти ни разказаха за това. Намерихме веригите в кабинетите на персонала. Оковаването понякога е продължавало дни наред", посочи Микола Гнатовский - председател на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа.

Ситуацията не е по-различна и в институциите за хора с умствена изостаналост.

"И тук във всички домове се натъкнахме на малтретиране, лоши материални условия. Видяхме и незаконно ограничаване на хората в такива домове. В България завързването на тези хора е незаконно, но въпреки това се практикува, също с вериги", посочи Микола Гнатовский - председател на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа.

Пратениците са се натъкнали и пръчки, с които се бият пациентите или обитателите на домовете. Експертите са имали разговори с две министерства - на здравеопазването и на труда и социалните грижи.

"Българските власти също бяха шокирани от тези срамни практики. Министерството на здравеопазването бяха шокирани да чуят това, казаха, че не знаят за тях. На място обаче, когато дискутирахме това например в Царев брод с директора на болницата, тя не отрече нищо, просто каза "Добре, ще спра да използвам тези методи", посочи Микола Гнатовский - председател на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа.

Това е изключително шокиращо, защото болницата всъщност има модерни средства, колани, но те не ги използват. Те предпочитат веригите.

Според Гнатовский, българските власти омаловажават проблемите и отлагат решаването. Ако няма подобрение на ситуацията, Комитетът ще излезе с така нареченото публично изявление, което е предупреждение към всички институции в Съвета на Европа и Европейския съюз да се намесят и да започнат процедури към страната.

Днес стана ясно, че 30 такива институции ще бъдат закрити.

„Още в началото на септември сезирахме Върховната административна прокуратура (ВАП) за недопустимо отношение и насилие от страна на персонала на три социални услуги към настанените в тях. Става дума за институциите в селата Куделин, община Брегово, Говежда, община Георги Дамяново и Самуил, община Самуил“, това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред медии в НС по повод доклада на Комитета за борба с изтезанията на Съвета на Европа с резултати от проверки в психиатрични болници и социални услуги.

По тези случаи Министерството на труда и социалната политика вече е предприело необходимите мерки, като два от домовете – в селата Куделин и Говежда ще бъдат закрити до края на годината или най-късно до февруари 2021 г. Настанените в тях хора с увреждания ще се пренасочат към Центрове за настаняване от семеен тип. „Вероятно домът в село Самуил ще бъде закрит през следващата година“, посочи Сачева.

По думите й Агенцията за качество на социалните услуги съвместно с ВАП са направили проверки в 22 специализирани институции за хора с психични разстройства и умствена изостаналост.

„В следствие на това решихме от 2022г. до 2027г. като част от Националната стратегия за дългосрочна грижа да бъдат закрити общо 30 такива институции“, заяви министър Сачева. Тя увери, че министерството ще бъде безкомпромисно при случаи като описаните в доклада на Комитета за борба с изтезанията и апелира при данни за недопустимо отношение към настанени в социални услуги да бъдат подавани сигнали към доставчиците на услугите и към другите компетентни органи.