България бележи ръст в стойността на износа на отбранителна техника. Тази година стойността е 614 млн. евро, това стана ясно по време на откриването на юбилейното издание на Международното изложение за отбранители продукти и услуги „Хемус“ в Панаира в Пловдив.

Въпреки това индустрията не остана незасегната от кризата с коронавируса, заяви зам.- министърът на икономиката Стамен Янев. По думите му България се превръща в регионален хъб за отбранителната индустрия. Износът на подобен вид техника е насочен най вече към ОАЕ, САЩ, Индия и Филипините.

Освен изложители в таз годишното изложение ще участват и формирования на военните сили, а за пръв път ще бъде представена и техника от САЩ.

„Хемус“ е сред малкото изложения, свързани с тази индустрия, които не са отменени заради COVID, въпреки кризата се наблюдава повишен интерес, като тази година ще се представят фирми от 17 държави, а очакваните делегации са от 15 страни, между които Саудитска Арабия, Ирак, Бразилия, Финландия и други.

Огневите възможности ще бъдат представени и по време на демонстрации на полигона „Змеево“, стана ясно по време на брифинга.

Демонстрационните стрелби на полигона ще се проведат на 2 октомври, като там ще бъдат представени нови разработки и продукти.

Пред палатите на Панаира посетителите могат да видят тежка военна техника, да се запознаят с производители на оръжия и боеприпаси и да видят демонстрации.

На 1 октомври ще се проведе Десетата международна научна конференция на тема „Научните изследвания и инвестициите в технологични иновации - решаващ фактор за отбраната и сигурността”.