Всички ваксинационните кабинети, включително в Регионалната здравна инспекция - Пловдив и общинските ДКЦ-та, ще работят през всички празнични дни за ваксинация на хората, които имат първа доза ваксина и е насрочена конкретна дата през този период за втора доза, съобщи за TrafficNews зам.-директора на РЗИ д-р Аргир Аргиров. 

"Ваксинационните пунктове ще работят за всички, които имат насрочена втора игла в конкретния ден, без оглед дали той е празничен", посочи д-р Аргиров. 

Това важи за имунизираните и с трите ваксини - "Пфайзер", „Модерна“ и "АстраЗенека". Всеки ваксиниран с насрочена дата трябва да посети кабинета, където му е била поставена първата доза, за втора. 

За първата седмица на май за насрочени вторите дози на стотици хора, с първа игла от Оксфордската ваксина. 

"Нямаме указания за отлагане на прилагането на дозите от АстраЗенека", посочи д-р Аргиров. 

Припомняме, че имунизациите на мнозина, които се включиха в началото на "Зелените коридори" с "АстраЗенека" и им бяха дадени ранни дати за втора доза през април, бяха отложени за след 5 май. 

От Националния оперативен щаб и Националния ваксинационен щаб пък дадоха няколко възможности на хората с първа игла от "АстраЗенека": 

1. Ваксината на "АстраЗенека" няма да се прилага за жени под 60-годишна възраст със съмнения и риск за тромбоза или анамназе за тромбоцитопения. 

2. Всички лица, получили първа доза от "АстраЗенека" и нямат сериозни нежелани реакции, могат да се ваксинират с втора доза от същата ваксина. 

3. Лицата с първа доза на "АстраЗенека" и не желаещи втора доза от същата ваксина, могат да получат "Пфайзер" не по рано от 84 дни след първата доза на "АстраЗенека". След втората доза ваксинацията ще се счита за завършена и ще може човекът да получи сертификат. 

4. При лица, които са се разболели с COVID-19 след първа доза, на която и да е ваксина, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца от лабораторно потвърждаване на положителния резултат за коронавирус. 

5. Преболедували с COVID-19 могат да пристъпят към ваксинация по пълна схема не по-рано от 3 месеца след потвърдено заболяване. 

Припомняме, че проф. Ангелов препоръча на хората, имунизирани с АстраЗенека, да положат втора доза от същия препарат. 

"Категорично сертификат не могат да вземат онези, които не са получили двете дози на ваксината“, разясни проф. Ангелов.

Къде в Пловдив и областта ще има „зелени коридори” за ваксиниране по празниците11 ваксинационни пункта ще работят от 30 април до 9 май

Опашки за ваксината на „Модерна” пред РЗИ - ПловдивИскат да викат полиция