Няма извършени нарушения при хоспитализирането на пловдивчанин, който бе настанен в Ковид отделението на Инфекциозна болница, въпреки че даде няколко отрицателни теста за коронавирус. Това съобщиха от УМБАЛ "Св. Георги" след извършена проверка по сигнал на Traffic news.
 
Припомняме, че преди няколко дни с нас се свързаха близки на пациента Борис, които споделиха, че той е бил настанен в една стая с болен от Ковид, въпреки че PCR теста му бил отрицателен. Последвали още няколко, които също не дали положителен резултат. По думите на негов близък, Борис бил с 40 градуса температура, като му била поставена и кислородна маска.
 
Как е била поставена диагнозата на Борис и крие ли рискове за здравето му контакта с друг пациент - публикуваме без редакторска намеса позицията на УМБАЛ "Св. Георги":
 
"В лечебното заведение е извършена проверка от комисия, която установи, че първоначално пациентът е бил приет в Отделение по инвазивна кардиология на 28.10.2020 г. заради оплаквания от силен задух, опресия в гръдната област, лесна умора и неколкократен субфебрилитет до 37,50 с кратка продължителност и с отрицателен PCR тест за COVID-19. След обстойни изследвания лекарите са отхвърлили сърдечна патология и са провели многократни консултации със специалисти по пулмология и фтизиатрия и инфекциозни болести. Направени са още два PCR теста, като резултатът от единия е бил съмнителен, а от другия - отрицателен. След извършени образни и лабораторни изследвания, включително скенер на бял дроб, специалистите са приели, че се касае за типична картина на пневмония, причинена от COVID-19, въпреки отрицателния тест. Мнението на специалистите по инфекциозни болести е, че в този случай вирусът е проникнал дълбоко в белите дробове и това е причината да не се идентифицира със смив от носоглътката. След поставянето на диагнозата е препоръчано продължаване на лечението на пациента в Инфекциозна клиника. Към този момент в Блок 3 от клиниката са били заети всички легла и единственото свободно се е намирало в стая с пациент, прекарал COVID-19. След консултация с епидемиолог, се преценява, че неговия вирусен товар е намалял и въпреки положителния тест не може да заразява околните хора (изминали са над 14 дни от първите симптоми на пациента и неговия положителен резултат). Комисията не установява никакви нарушения при лечението на пациента. УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив уверява всички граждани, че медицинските специалисти полагат непрекъснато старание да оказват грижи за всички пациенти въпреки усложнената обстановка и нарастващия брой на болните."
 
Междувременно с медията ни отново се свързаха близки на Борис, които съобщиха, че към момента той е с 41 градуса температура, а състоянието му се влошава.