Салон за красота в Пловдив отнесе тежка санкция, след като публикува примамливи оферти в интернет страницата си. Обектът бил проверен от Комисията за защита на потребителите през август 2019 година, но собствениците на обекта решили да обжалват наложеното им наказание, а Районният съд разгледал делото преди няколко дни.

Студиото  предлагало широка гама от услуги – почистване и лифтинг на лице, шия и деколте, различни терапии, масажи, обезкосмяване, педикюр, маникюр и фризьорски услуги. За предлаганите процедури имало ценоразпис, поставен на видно място. Цените на услугите, посочени в сайта на търговеца, обаче били доста по-различни от тези, обявени в самия обект. Проверяващите установили, че козметичните услуги се предлагали с 5 лв. по-евтино в уеб страницата, а фризьорските услуги излизали с 2 лв. по-скъпо, след като клиентът пристигне в обекта.

От КЗП съставили акт, а впоследствие било издадено и наказателно постановление. Санкцията била в размер 1000 лв. Дружеството, което стопанисва обекта - „СИЛ – ВИ 2013“ ООД, атакувало глобата в съда и поискало от магистратите да я отменят като незаконосъобразна. От фирмата посочили в жалбата си, че служителите, който трябвало да актуализират цените в сайта, били в летен отпуск.

Според съда нарушението е безспорно доказано от наличните доказателства и разпитите на свидетели. Магистратите преценили, че безспорно се касае за нелоялна, заблуждаваща и агресивна търговска практика.

„Видно е, че по същество отразените в акта и наказателното постановление фактически констатации не се оспорват от дружеството-жалбоподател, а единствено се навеждат извинителни съображения, с които се цели отпадане на вменената административно-наказателна отговорност”, е записано в мотивите на съда. Съдебният състав отхвърлил и доводите, че отпускарският сезон е допринесъл за пропуска – според мотивите това говори за лоша организация, но не и за липса на нарушение. Не били налице и процесуални нарушения от страна на санкциониращия орган.

В крайна сметка, глобата от 1000 лв. била потвърдена. Решението подлежи на обжалване.