Пловдивски учен с книга за влиянието на COVID-19 пандемията върху медицинската физика в глобален мащаб. Това е проф. Магдалена Стоева от Катедрата по Образна диагностика към Медицински университет – Пловдив.

Официалната промоция на книгата "Medical Physics During the COVID-19 Pandemic – Global Perspectives in Clinical Practice, Education and Research" се състоя в Университета на Куала Лумпур в Малайзия. Тя е издадена от CRC Press/Taylor & Francis под редакторството на проф. Куан Хуун Нг (Малайзия) и проф. Магдалена Стоева.

Книгата разглежда в детайли влиянието на COVID-19 пандемията върху клиничната практика, обучението и изследователската дейност в областта на медицинската физика.

Тя поставя ключови въпроси относно ролята и отговорностите на работещите на първа линия в борбата с глобалната пандемия.

Първа по рода си в световен мащаб, книгата обобщава опита на медицинските физици както в регионален, така и в професионален аспект.

За това уникално издание допринасят 91 водещи медицински физици от 39 държави, в т.ч. президентите на Световната организация за медицинска физика, Световният борд по медицинска физика, представители на индустрията и главните редактори на най-големите списания в областта на медицинската физика.

С основен фокус върху диверситета и постигането на баланс във всички професионални аспекти, изданието дава сериозна заявка за глобален принос в здравеопазването.