Бизнесменът Мирослав Стамов, който вчера бе отведен за разпит в полицията, след като собственици на няколко имоти на Главната подадоха сигнали срещу него , че копае незаконно в техните мазета, е бил освободен след разпита, а по случая е образувана преписка. Археолози и служители на Криминална полиция вчера влязоха в подземията на няколко къщи на ул. "Княз Александър Батенберг" и останаха втрещени, след като се натъкнаха на серия тунели, които водят в различни посоки. Някои от тях с дълбочина 10 метра.

Проверката идва след няколко жалби на собственици и публикация на TrafficNews, че  бизнесменът Мирослав Стамов, собственик на "Миро мода"  копае и налива бетон в границите на тяхната собственост без тяхно съгласие, без документи, в нарушение както на Закона за устройство на териториите, така и на Закона за културното наследство. За проблема медията съобщи още през април, когато собственици на имот на ул. "Отец Паисий" сигнализираха, че Стамов копае в границите на имота им. 

Невероятни изкопи с дълбочина от 5-6 м, маскирани с дървета и монтажни пана, са открили представителите на Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство към МК арх. Славов, арх. Маринска и Стоилка Игнатова. В сградата имало и около 200 чувала, пълни с пръст.

„Изкопите в едната сграда на ул. „Александър Батенберг” 7  са подсилени с метални профили и метални врати. В другата сграда обаче не е така, там се виждат пукнатини по стълбищата”, коментира арх. Славов пред репортер на TrafficNews.

Въпросните метални профили и врати обаче са поставени на носещи стени без разрешенията на собствениците на сградите и на съответните органи. По този начин конструкциите са компрометирани, твърдят експерти. 

Предстои специалистите да направят протокол на видяното, защото с действията си собственикът на имота е нарушил Законът за културното наследство, че изкопни работи в защитена зона се извършват под наблюдение на археолог.

За щетите, нанесени по самите сгради трябва да се задейства РДНСК.  

Експертите недоумяват каква е била целта на изкопите, защото сградите се намират над трибуните на Градския стадион и не е ясно какви ценни артефакти може да търси там Стамов, а от друга страна разходите за надниците на работниците са доста солидни.

И археолози, и експерти от полицията обаче смятат , че прокопалите тунели приличат на тунели, копани от иманяри. 

Полицията продължава разследването и разпитите на лицата, които са участвали в разкопките. Самият Стамов отрича категорично тунелите да са копани по негова заръка. Собствениците на имотите, под които се копае, обаче са категорични, че всички работници са водени от бизнесмена и са копали по негово нареждане. След като доказателствата бъдат събрани, преписката ще бъде внесена в Окръжна прокуратура. 

Предвид обстоятелствата можем само да се надяваме, че копаенето ще бъде преустановено. 

Полиция и археолози втрещени от катакомбите, изкопани от Мирослав Стамов под ГлавнатаСобственикът на "Миро мода" и двама от работниците му бяха отведени за разпит