Трима шофьори и двама багеристи попаднаха в драматична ситуация край Стамболийски, след като срещу тях се изправиха 26 души – полицаи, инспектори от държавната администрация, зам.-кметове и дори пиари на общинска администрация.

Причината за мащабната акция и впрягането на целия държавен и общински апарат е проверка на изграждането на законен рибарник, който разполага с всички необходими документи.  Той е собственост на фирма „ЕОПА”, като управителят му е Олег Дамянов. Вчера той е бил на прицел, заедно с трима шофьори от фирма ПИМК, които са изграждали рибарника в имота, одобрен  с решение на Министерски съвет.

Сутринта срещу тях са се изправили представители на РУ Стамболийски, Икономическа и Криминална полиция, ДАИ, Басейнова дирекция, РИОСВ, зам.-кметът и пиарът на Община Стамболийски и кметът на Йоаким Груево.

Поводът за проверката е бил сигнал, че край село Йоаким Груево се изнасят незаконно инертни материали.  Свидетел на акцията е станал адвокатът на дружеството. 

Полицаите от петте патрулки първо започнали да проверяват грайферите на гумите на камионите, а след се включили и служители на ДАИ. На практика действията им са изцяло в разрез със закона, защото те могат да извършват дадените случайни проверки само на обособен път част от общинска или републиканска мрежа, а не в нива край пътя.

26-те проверяващи  накарали шофьорите да разпишат протоколи, че предават доброволно на полицията трите камиона на униформените.  Притеснени от всичко, което се случва, служителите подписали въпросните протоколи, но превозните средства са били взети без съответните документи и ред, разписан в закона.  Около 17:00 часа други два камиона на дружеството са били спрени от полицията. 

„Няма как шофьор да даде разрешение да се конфискува нещо, което не е тяхна собственост. Ние имаме всички документи за извозването на земните насипи – откъде ги добиваме и къде ги депонираме. Това изглежда като натиск от властта, такава акция не съм виждал и категорично смятам, че е репресия. Обектът и дейностите по него имат всички необходими документи – разрешения от Министерския съвет, Община Стамболийски, Басейнова дирекция, Напоителни системи”, коментира Илиян Филипов. Според него това е натиск срещу него от изпълнителната власт, след като вчера след срещата при превозвачите те са били критични към действията на правителството.

В момента камионите са задържани в паркинга на МВР в Пловдив.  Юристите на фирмата пък коментират, че нито една институция на дава информация защо са задържани камионите. Това, което се научили е, че  акцията е била водена от инспектор Добромир Добрев, на който вчера е бил последният работен ден.  

Имотът, върху който се изгражда рибарникът е частен и е собственост на Олег Дамянов. Той изразява недоумението си  защо се случва всичко това.

„Дадохме над 70 000 лева за разрешения, такси и документи. Няма институция, пред която да не сме минали и да не са ни дали положително становище.  Стигнахме и до ВАС заради жалба на еколози. Наистина не знам какво се случва – ние искаме да направим нещо, в една от най-бедните общини в Пловдивска област, а срещу нас – целият държавен и общински апарат. Още в самото начало трябваше да кажат – не искаме да се влагат инвестиции тук, в Община Стамболийски. Имотът не попада в защитени зони, от РИОСВ  излязоха със становище, че не трябва екологична оценка, след като минахме по процедура по ОВОС. Това е бивша мотописта,  а ние променихме статута в земеделски земи”, обясни Олег Дамянов. Той каза, че хората вчера са държани цял ден от властите, като много от тях не искат да се върнат на работното си място, тъй като се страхуват.

Рибарникът край Йоаким Груево не за пръв път е бил проверяван, като през тази година също е имало акция. В края на януари на място са били 16 проверяващи. Кметът на Стамболийски пък пуска прессъобщение, че строителната техника е навлязла в съседните имоти, като има опасност и за дигата в близост.  Съседните имоти също са собственост на Олег Дамянов. Мараджиев  допълва, че ще „направи всичко възможно да спре въпросния обект”, като сигнализира всички компетентни институции. Три дни по-късно се издава протокол от Напоителни системи след проверката,  в който се казва, че няма разрушаване на дигата на река Въча или увреждане.

Явно обаче, за да се намерят нередности, с които Мараджиев да оправдае „всичко възможно, за да спре обекта”,  се впрягат още и още проверяващи от различните институции, а вече се търсят други нередности.

Пред TrafficNews той отрече да е инициатор на проверката, въпреки че в прессъобщението, изпратено от Община Стамболийски през януари пише друго.

„Може да се обърнете по повод тази проверка към РУ „Стамболийски” и РИОСВ. Проверката не е извършена от Общината. Не е имало зам.-кмет, не е имало пиар.  Да сте прочели нещо от мен, или от пиара по този случай? По искане на РУ на място бе еколог и гл. инженер, няма как да откажем. За рибарника съм разпоредил друга проверка, тази не е от нас. В този обект тепърва ще има от нас проверки”, каза Мараджиев.  Той допълни, че е издал заповед за спиране на обекта, но собственикът му Олег Дамянов все „е по болници, и се прави на болен”, като не я взимал.

„Този обект е нарушил строителните разрешения от Община Стамболийски, навлязъл  е със 7 дка извън строителното разрешение. Те са разкопани и е превозен инертен материал и със заповед съм се разпоредил да се спре, докато не се засипят тези 7 дка обратно с инертни материали. Къде са инертните материали? Всички тези действия може да означават, че строителното разрешение не е за рибарник, а за взимане на инертни материали”, каза Мараджиев. Той допълни, че иска теренът извън строителната линия да се обезопаси, защото може да стане инцидент, а след това се възстанови в първичния му вид.

„Нямам лични взаимоотношения с този човек. Всеки инвеститор  е добре дошъл в Община Стамболийски, стига да спазва законите. С този човек съм се съдил, имам толкова много дела, не ми е за първи път. С превозвача ПИМК нямам никакви отношения, той има с Олег Дамянов. Това не е мой проблем – те си имат взаимоотношения”, каза Мараджиев.

Олег Дамянов заяви, че изказванията на Мараджиев не отговарят на истината, като се правят и внушения.

„За какви инертни материали става въпрос и откъде г-н Мараджиев определи тези 7 дка? Има проверки и констатации на Напоителни системи и Басейнова дирекция.  Изкопите са на земни маси, няма инертни материали в случая, като тези неща умишлено се внушават от кмета. Обектът има 24-часова охрана, няма как да оставим там техника за 400 000 евро без надзор. Изкопът е бил неведнъж обезопасяван,а твърденията за 7 дка не почиват на никакви факти и геодезически заснемания.  Излизането от строителното разрешение е на около 500 кв.м и там тази площ се подсилва, тъй като ще бъде краят на рибарника и водното огледало”, обясни Дамянов. 

Адвокатът на собственика, който е бил свидетел на акцията, категорично заяви, че на място е бил пиарът на Общината, която е правила снимки от вчерашната акция, като от проверяващите на място са му потвърдили за това.

Сигналите срещу рибарника в местността стартират още от 2019 година, от небезизвестния „еколог” Васил Къдринов, който през годините блокираше редица инвестиционни проекти в Пловдивско, както на бизнеса, така и на общините. Неговата цел бе само една – да отложи възможно по-дълго време проектите. 

„ЕОПА” печели и в Административен съд и във Върховния административен съд делата за обекта.  Прокуратурата и Община Стамболийски тогава излизат със становища, че всичко е законно. Към момента все още  другите институциите не са обявили за какво са били проверките, както и по чий сигнал са. От МВР – Пловдив потвърдиха, че акцията е във връзка с досъдебно производство, като данни ще бъдат изнесени от прокуратурата.

Очаквайте продължение!