Нито един човек не е оказал помощ на детето, нападнато от рецидивист в Пловдив вчера. Това разказа пред TrafficNews Димитър Желязков – треньорът по кикбокс, заловил криминално проявения мъж.

Припомняме, че мъж бе хванат, след като нападна и ограби момче, докато чака автобус на спирка на бул. „Цариградско шосе“. Задържането му обаче не се случва на мястото на инцидента, а малко след това.

Помощ в задържането на 32-годишния мъж оказват треньорът на спортния клуб, в който тренира нападнатото 15-годишно момче и негови възпитаници.

„Имахме тренировка и след като приключихме момчето тръгна да се прибира. Докато е изчаквал автобуса на спирката, намираща се в близост до залата, към него се приближил мъж, целият в татуси и му поискал едно левче за билет”, коментира Желязков.

Тогава момчето е изкарало портфейла си, но когато мъжът вижда, че в него има още банкноти му казал „Давай всичките пари или ще те наръгам”, след което взима парите и влиза в автобус номер 66. Ситуацията се е развила около 11:00 часа пред очите на около още 10 човека, но нито един от тях не е проявил смелост и не е защитил тийнейджъра от апаша.

„След случката, той ми се обади и ми разказа за случилото се треперейки. Аз разбира се след като чух какво се е случило веднага се запътих натам с четирима от моите възпитаници и му дадох 20 лева, за да се прибере”, допълни треньора.

Тогава Желязков решава, че ще намери извършителя на нападението и проследява маршрута, през който минава автобусната линия.

„Влязохме в колата и тръгнахме. Половин час по-късно видяхме извършителя при слизането му на спирка на ул. „Гладстон“. Разпознахме го лесно, тъй като момчето ни описа, че е целия в татуировки, включително и по лицето и врата”, разказва той.

След като го разпознават, Желязков паркира автомобила и заедно с останалите момчета тръгват след нападателя, с цел да го хванат и да извикат полиция.

„Когато го видяхме, той си купуваше закуска и след това тръгна към павираната улица към дома на културата. Тогава тръгнахме към него и го обградихме от всички страни. Аз го хванах за якето и го съборихме на земята, за да можем да го задържим, докато дойде полицията. Веднъж се опита да избяга, но не успя. Докато изчаквахме екип на полицията го питахме къде са парите, за да можем да ги върнем на момчето и той ги даде”, сподели Желязков.

Нападателят на момчето е 32-годишният Александър Тюнков от Стамболийски, който е с богато криминално досие и е осъждан. След случката срещу него е образувано бързо производство.

„Когато пристигна полицейски екип, при нас дойде и нападнатото момче, за да го разпознае. Най-тъжното в тази ситуация е, че нито един от хората, които са били на спирката не са оказали помощ на момчето. Утре това може да се случи и на тях.  Нека се поставят на негово място. Това можеше и да е тяхното дете”, завърши треньорът, участвал в заловяването на рецидивиста.

Той коментира, че не е извършил този акт само защото момчето е негов възпитаник, а би го направил за всеки човек, който изпадне в такава ситуация и видимо има нужда от помощ. Апелира повече хора да последват примера на него и останалите момчета и при нужда да окажат помощ.