Президентът Доналд Тръмп отбеляза малка победа, малко преди изборите в САЩ, след като Сенатът одобри номинацията на държавния глава за нов върховен съдия с 52 на 48 гласа.

Осем дни преди изборите сената провърти избора на номинираната за Върховен съд Ейми Кони Барет. Събитието се излъчи в прайм-тайм за телевизията на поляната в Белия дом е огледално на това от преди месец, когато е обявена номинацията на Барет, която предшества избухването на коронавирус сред топ републиканците, включително самия Тръмп.

Нейното потвърждение за наследник на либералната съдебна система Рут Бадер Гинсбург, която почина миналия месец, създава 6-3 консервативно мнозинство във висшия съд. Една републиканка, Сюзън Колинс, гласува против потвърждението.

Тръмп, който рекламира назначението по време на предизборните митинги с приветствие на своите поддръжници, притиска Сената да потвърди Барет, 48-годишен, преди изборите на 3 ноември, на които той проследява демократа Джо Байдън в националните социологически проучвания. Никой съдия на Върховния съд никога не е бил потвърждаван толкова близо до президентски избори.

„Семейство Барет е завладяло сърцето на Америка. Изключително подходящо е, че Джъстис Барет заема мястото на истинския пионер за жените, съдията Рут Бадер Гинсбург “, каза Тръмп с усмихнат Барет до себе си.

За разлика от събитието в Белия дом миналия месец, повече хора носеха маски и седалки бяха разпънати, за да се осигури социално дистанциране. Няколко от републиканските сенатори, които гласуваха да потвърдят Барет, присъстваха, макар и не лидерът на мнозинството Мич Макконъл, който не беше в Белия дом от август поради опасения за COVID-19.

Консервативният съдия на Върховния съд Кларънс Томас, облечен в своите съдебни черни одежди, даде една от двете клетви, които съдиите трябва да положат.