Коледари от карловското село Дъбене пресъздадоха ритуала "Коледуване", при който важен елемент е приготвянето на обреден хляб, който се нарича "Боговица". Той се приготвя в специални съдове, които са на повече от 200 години.
За жителите на Дъбене традицията на Коледуване е много важна. За това по-възрастните в семействата предават обичая на децата и внуците. Пресъздадоха традицията в Бухаловия хан, който е част от старинния комплекс в Карлово. 
 
Още вижте във видеото на GlasNews.bg:


 
 
„Усещането да си коледар е космическо. Това е нещо върховно, ей така те кара да ходиш, да благославяш хората и стига до всички, защото ние благославяме не само тези, които са от нашата религия, а всички хора по света.“, казва пред GlasNews.bg коледарят Митьо Петров от Дъбене.
 
В Дъбене хлябът за Бъдни вечер се нарича Боговица. Винаги се замесва с квас, брашно и паричка. Коледарите се събират в дома на най-възрастния и пеят пеят автентични песни.
 
„Пее се за животни, за моми, за ергени, за здраве, за къщи, абсолютно всичко каквото е от живота и като отидем в дадена къща, ако имат мома, пеем за мома, ако имат ерген, за ерген. На другите места имат наричане, събират се коледари, при нас тази традиция я няма, при нас само се изпълняват песни.“, казва Митьо Цолев - създател на Мъжката фолклорна група в Дъбене.
 
Песните, които изпълняват коледарите са им предадени от техните предци. Обикалят се всички къщи до  полунощ когато настъпва Рождество.