Започнаха консултациите с парламентарно представените групи в 46-ото Народно събрание за съставяне на нов кабинет. Първи с президента Румен Радев се срещнаха представителите на „Има такъв народ“. Държавният глава ги поздрави за успеха на изборите и ги призова да направят всичко възможно да съставят кабинет, за да не се стига отново до предсрочни избори.

„Страната има нужда от едно стабилно парламентарно мнозинство, това е най-важната отговорност и вие имате водеща роля. Искам да ви приветствам за това, че вече подхождате по различен начин,  приветствам решението ви да се отворите за диалог. Важно е да се търсят общите пресечни точки в името на българските граждани. Направих всички възможно по-най-бързия начин да се свика Народно събрание, но от вас зависи какво ще се случи оттук нататък и се насявам да имаме информация кога да бъде връчен мандата за съставяне на кабинет“, коментира Радев.

Тошко Йорданов отговори, че осъзнава отговорността пред партията.

„Аз разбирам, че отговорността е наша като победители, ние осъзнаваме тази отговорност и сме наясно, че трябва да се опитаме да съставим кабинет.  Искрено се надявам и останалите партии да прескочат някои свои партийни цели, би трябвало да се опрем да общите ни стремежи. Ние ще предложим кабинет.  Ако не успеем да получим подкрепа и обща визия най-вероятно ще се стигне до предсрочни избори, но се надявам, че това няма да се случи.  Ние показахме, че имаме разум не сме самовлюбени и се надявам останалите политически партии да направят същото“, заяви Тошко Йорданов.

Президентът призова да не се избързва с решението за нови предсрочни избори.

„Трябва да имаме правителство, но не на всяка цена, защото една безпринципна коалиция може да бъде много по-вредна. Нека да не бързаме с изводите, че не се стига до обща визия. Моят призив е да се обсъдят всички опции и да се остави на заден план отиването на предсрочни избори“, каза още Радев.