Автобусните превозвачи ще вземат 1 млн. лева повече компенсации за загубите им през 2021 година. Това бе гласувано от Общинския съвет след повече от час дебати. Първоначалното предложение бе компенсацията да бъде 3 млн. лева, но в хода на дебатите сумата падна до 1 млн. лева с препратка за допълнително отпускане на средства на следваща сесия.

Стефан Послийски от ВМРО предложи да се гласува сумата от 1 млн. лева сега, а след разчети и среща между превозвачите, общината и съветниците да се вземе решение за друга сума, която да бъде отпусната. Така направеното предложение срещна подкрепата на ГЕРБ, които напомниха, че Народното събрание е взело решение, с което да се компенсират превозвачи в цялата страна с 40 млн. лева за ковид пандемията, от където могат да бъдат взети допълнителни средства.

Спорът между съветниците се въртеше около сумата, която постоянно „жонглира“ през последната седмица между 2 и 3 млн. лева, която искат превозвачите, а също така и за самата услуга на градския транспорт, която продължава да се влошава, а община Пловдив продължава да позволява да й се извиват ръцете.

Зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов призна, че ако превозвачите решат да спрат автобусите, община Пловдив към днешна дата няма план Б. В същото време общината не е спирала да работи за създаването на търговско дружество, което евентуално да предоставя услуга по превоз и да поеме част от линиите в бъдеще. Като в момента уставът му е готов.

Очаквайте подробности!

Компенсациите за превозвачите скочиха на 3 млн. лева и то за 7 месеца – взеха парите за „Даме Груев”Новата обществена поръчка за електронната система за билети ще бъде пусната през 2022-а