"Пловдив, една от европейските столици на културата през 2019 г., е забъркан в хомофобски скандал, тъй като местните власти се опитват да отстранят артистичният директор на „Пловдив 2019“ заради фотографска изложбa, включваща LGBT теми", сочи статията на британското издание.

"Длъжностни лица в българския град, който е домакин на изданието "Европейската столица на културата" през 2019, заедно с Матера в Италия, казват, че фотоизложбата "Балканска гордост", която трябва да бъде открита през юли, трябва да бъде спряна. "Не искаме те да го правят. И ние ще ги спрем, използвайки всички законни и, ако е необходимо, незаконни средства", каза Александър Сиди, депутат от националистическата партия ВМРО", пише още The Guardian.

В понеделник градският съвет ще гласува дали да препоръча отстраняване на ръководителя на общинската фондация за култура Светлана Куюмджиева. 

В изложбата ще бъдат представени снимки от минали празнични гей събития, състояли се в региона на Балканите, както и концерт и дискусионен форум. Тя се организира от фондация "Глас", група подкрепяща LGBT правата.

"Всичко, което се случва, за мен е пълен абсурд и не ми се коментира защо е тази атака в този момент. Въздържам се", каза преди дни артистичният директор на „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева по повод поисканата й от 21 общински съветници оставка.

Светлана Kуюмджиева: Oбидена съм, първо искат да се отчета, а после да ме уволнятПоводът е поисканата й от 21 общински съветници оставка

Разгорещилият се скандал стана повод разцеплението при Обединени патриоти в Пловдив да стане все по-явно, след като НФСБ излезе с остра реакция срещу ВМРО. По-рано "войводите" дадоха пресконференция заедно със "Съюз за Пловдив” относно свикването на извънредна сесия на Общинския съвет заради "Пловдив 2019".

Предложеният от ВМРО дневен ред бе:

1. Представяне на отчет на дейността на Общинска фондация „Пловдив 2019“ за 2017 год., 2018 год. и януари и февруари 2019, както и отчет за всички финансови проекти за същия период на изпълнителния и артистичниядиректор на фондацията.

2.  Предоставяне на справка на всички договори, сключени пред 2017 год., 2018 год. и януари и февруари 2019 и информация за размера на отпуснатите и изплатени от Общинска фондация „Пловдив 2019“ суми.

3.Разглеждане на предложение за отстраняване от длъжност (прекратяване на правоотношение) на Артистичния директор г-жа Светлана Куюмджиева

Според Слави Георгиев, Костадин Гаров и Иван Димов, проблемът с Европейска столица на културата е бил излишно политизиран от двете формации, които са си направили пиар на гърба на важната тема за пловдивчани.

НФСБ в Пловдив скочи на ВМРО: Правят си пиар на гърба на Евростолица на културатаТримата съветници от партията на Валери Симеонов излязоха с декларация срещу своите коалиционни партньори