Многоетажен паркинг за поне 151 автомобила ще бъде изграден до 31 декември 2019 година в район „Западен”. Това е записано в документацията в обществената поръчка, която бе пусната от районната администрация за съоръжението. Тя е на стойност от 3,5 млн. лева с ДДС, като в следващия месец ще се събират оферти от строителните компании.

Поръчката включва направата на проект на инженеринг и строителството на съоръжението. Кметът на района Димитър Колев обясни, че идейният проект съдържа и голяма част от техническата документация.

„Поне половината проект е готов. Фирмата ще трябва да стъпи на заданието, като са възможни леки корекции”, каза Колев. Той допълни, че се надява съоръжението да е готово по-рано от крайния срок, който изтича догодина.

Финансирането за паркинга бе осигурено с гласуване в Общинския съвет. Тогава бе и представен проекта за паркинга между комплекс „Корона” и Математическата гимназия.

Точната сума на паркинга ще бъде 3.3 милиона лева, а с останалите 200 000 хиляди лева ще се ремонтира прилежащата инфраструктура.

Паркингът ще бъде на четири етажа, като на първия ще има търговски площи за отдаване под наем. На останалите три ще има по 51 паркоместа. В заданието е заложено, че при интерес от страна на пловдивчани към съоръжението, то може да се разшири с още два етажа. Паркингът ще може да се наема от живеещите в близост срещу месечен абонамент. Все още не е ясна цената, на която ще бъде наемано едно паркомясто, както и самите условия. Това трябва да бъде решено от Общинския съвет, след като паркингът бъде построен.