В митрополитския храм "Св. Марина" в Пловдив за втори ден се събра Светия Синод по повод 90-годишнината от рождението на протопсалт Алгир Малчев, предаде репортер на TrafficNews. Освен църковното събитие се отслужи молебен за здравето на Негово Светейшество патриарх Неофит.

След призивът от софийската света митрополия, днес в цялата страна всички свещенослужители ще отслужат богослужебен молебен. От рано сутринта и тук в храма се събраха миряни, за да се помолят за патриарха. На събитието присъстваше кметът на Пловдив Костадин Димитров, Областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, както и кметът на Район “Централен” Георги Стаменов.

“Днес се помолих най-напред за здраве на патриарха и на целия български народ. Непрекъснато се молим от момента, в който разбрахме, че не е добре,” каза пловдивчанката Любка Евстатиева.

Припомняме, че през вчерашния ден в православната семинария в Пловдив, пред екип на медиата ни митрополит Николай Пловдивски призова всеки вярващ също да се помоли за скорошното оздравяване на патриарха и допълни, че вярва, че лекарите правят всичко най-добро за Негово Светейшество.

От сряда патриархът на България е настанен във военномедицинската академия в София за лечение на белодробно заболяване и по информация на светия синод от вчера състоянието му се подобрява.

Пловдивчанката Йорданка, която присъстваше на литургията в пловдивския храм се е помолила всички да бъдат по-смирени, добри и здрави.

“Хората все по-често вече търсят божията помощ и смятам, че сме на прав път всички, защото това е началото и това е източникът без него няма как”, допълни още пловдивчанката.

“Днес се помолих за здраве за цялото семейство и за здраве на патриарха. Разбрах, че това събиране е в негова чест”, заяви друга посетителка на храма.

Литургията стартира малко след 9:00 часа и завърши в 12:00 часа, където всички присъстващи можеха да запалят свещ и да се помолят на иконите.