Трябва ли фондации, свързани с църковни и религиозни организации, да организират празници за деца Пловдив? Този въпрос изниква, поглеждайки богатата културна програма на район „Западен”.  Откакто Тони Стойчева стана районен кмет, културните събития изобилстват в различните публични пространства в западните квартали.

В тях се включват певчески дружества, самодейни ансамбли, училища, НПО-та, частни фирми, а отскоро явно и  религиозни организации. По-точно една чрез своите фондации. Става дума за протестантската църква „Адвентистите от седмия ден”. Тя е част от официално признатите вероизповедания в България, като под тепетата имат два техни храма.

Най-голямата организация към въпросната църква се нарича АДРА. Фондацията е част от световна интернационална мрежа от адвентни благотворителни организации за развитие и помощ АДРА (на английски: ADRA – Adventist Development and Relief Agency).

За по-малко три месеца се оказва, че АДРА организира второ събитие в район „Западен”, което е промотирано от Тони Стойчева.

Първото от тях бе „Детски здравни къщи“, което се проведе на 2 юни, по случай Деня на детето в парк „Ружа”. Тогава бяха сложени 8 тематични шатри, като на тях се обясняваха ползите от здравословните навици за децата.  Събитието бе на метри от православния храм в „Западен”, а освен шатрите със забавление на децата, в страни имаше  кашони с литература за дейността на АДРА, които вероятно след събитието са били давани на родителите, довели своите  деца.

Няколко месеца по-късно АДРА организира второ събитие, отново в парк „Ружа”. Този уикенд от район „Западен” канят децата на събитието “Приключенски остров”.

То се провежда от клуб “Приключенец” и “Адра България”.  От районната администрация промотират, че ще има игра с топки, въжен лифт, въртележка и много други приятни атракции, които ще повдигнат настроението на малчуганите.

Клуб „Приключенец” също е част от  Съюза на адвентистите в България, като той е заделен към отдел „Младежки”. В сайта на църквата той е описан като:

„„Клуб „Приключенец“ запознава децата на възраст от 6 до 10 г. с много скаутски умения. Там те се учат на любов към природата, изграждане на приятелство помежду си и опознаване на своя Създател”.  От проявите на клуба в социалните мрежи се вижда, че те използват притчи и сюжети от Библията за организирането на занимателните детски игри.

Още с анонсирането на първата проява с участието на „Адра България” в район „Западен”, своята остра позиция за нея изрази известния архимандрит Никанор коментира в социалните мрежи:

„Доколкото това е регистрирано вероизповедание, ние не можем по никакъв начин да ги злепоставяме, след като те са с право да организират свои богослужения, но само до там. Законът за вероизповеданията касае организирането на религиозни служби и следването на някакво вероизповедание, на неговите принципи. Допускането на такива религиозни групи, дори да са регистрирани, до възпитание на деца, според мен, не е редно! Децата са защитени в това отношение с редица закони, докато са малки да не им се въздейства. Още повече, тук говорим - малко извън сухия закон - по Конституция в Република България традиционното вероизповедание е Източно православното.

 Адвентистите са изключително агресивна група, която се отнася изключително отрицателно към вярванията на Православната църква. Те не приемат дори деня неделя, в който ние се събираме на богослужение и празнуваме. Те отричат всички наши тайнства, йерархията, въобще цялата православна религиозност. Те не допускат дори молитви за починали… Въобще, в състояние са така да объркат човека, че да не знае на кой свят се намира. 

И в тази връзка считам, че това, което се организира в Пловдив, е тревожно. Защото тази религиозна общност няма право да излиза извън определените й от Закона граници. Те са там, където имат храм и църква. Ако родители заведат децата, това е тяхно родителско право, но да бъдат допускани такива събития… в крайна сметка и Православната църква не организира в училищата и детските градини празници. Ние не организираме там празници, ако при нас дойдат, те си решават, добре дошли са.

 Вратите на нашите храмове са отворени, но когато родителите и учителите решат да си доведат децата при нас. Ние нямаме право да въздействаме върху младото поколение, дали да бъде религиозно, дали да не бъде и какво да бъде. Те трябва да си решат сами. Така че считам - опасен прецедент!”, заяви архимандрит Никанор.