Общопрактикуващите лекари в Пловдивска област са получили предписание от Регионалната здравна инспекция да направят преглед на имунизационния статус на децата от тяхната пациентска листа на възраст от 13 месеца до 18 години, които подлежат на имунизация срещу морбили. При открити неимунизирани деца или с поставена само една ваксина срещу морбили, те ще трябва незабавно да бъдат обхванати с една доза от комбинираната ваксина, научи TrafficNews.bg.

Днес и на интернет страницата на РЗИ-Пловдив беше публикувано предписание за задължителните хигиенни и противоепидемични мерки, които личните лекари трябва да вземат, за да не се допусне разпространяване на заболяването в областта.

„Към 14 февруари 2019 г. в Министерство на здравеопазването е постъпила информация за 5 случая на морбили, без епидемиологична връзка помежду си. Заболяването и при петте случая се проявява с висока температура, катарални прояви – хрема, кашлица и макулозен обрив. Консултирани са с инфекционист и са хоспитализирани. Един от случаите при 37-годишна жена е съобщен от Столична РЗИ, другите четири случая при деца на 1одина и 8 месеца, две деца на 1 година и 9 месеца и на 3-годишна възраст, са съобщени от РЗИ-Благоевград”, посочват от пловдивската здравна инспекция.

В предписанието им е посочено, че до 25 февруари всички джипита в Пловдивска област са длъжни да предоставят по набори неимунизираните срещу морбили от 13 месеца до 18 години като брой, с цел предоставяне на ваксина от РЗИ Пловдив. Необходимо е също незабавно да бъдат обхванати неимунизираните, съгласно възрастта, и приоритетно да бъдат обхванати всички подлежащи през годината с 1 доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, като не се допускат случаи на необосновано отлагане на имунизацията.

„Вниманието на лекарите да е насочено към ранно откриване признаците на морбили и организиране на необходимите действия за съобщаване, изолация, диагностика, превенция и лечение. Всеки случай със симптоматика на морбили да се насочва за консултация с инфекционист, хоспитализация, провеждане на лабораторна диагностика и лечение. При съмнение за заболял от морбили, включително чуждестранни граждани, временно пребиваващи в страната, незабавно да се уведомява Дирекция „Надзор на заразните болести” отдел „Противоепидемичен контрол” РЗИ-Пловдив”, се посочва в предписанието.