От днес Зелените сертификати вече са единствен вариант за вход в редица обекти - кина, театри, молове, магазини над 300 квадрата, плувни басейни, фитнеси, ресторанти, барове, хотелите, университети.  Изключения правят хранителните магазини, аптеките, градският транспорт, банки и финансови институции и администрациите.  Всички останали изисквания и ограничения за тези обекти ще отпаднат напълно. 

Наши репортери проследиха спазват ли се мерките и как точно се организира работата в големите магазини над 300 квадрата и обектите по центъра.

Слънчевото време напълни кафенетата по главната улица и множество пловдивчани се възползваха, за да седнат на въздух на по чаша кафе. Зелен сертификат за посещение на заведение на открито не се търси от собствениците, констатира наша проверка. За навън, както и за  закритите помещения на кафенетата обаче, трябва да притежавате имунизационен паспорт или отрицателен тест.

Повечето от заведенията за бързо хранене по главната улица са организирали работата си като може да се поръчва отвън и да се изчака храната. За притежаващите зелен сертификат няма проблем да влизат в обектите и да изчакват храната си на топло.

Малките магазини за дрехи са предпочитани в момента за пловдивчани, тъй като в обектите тип търговски центрове и хали са празни, тъй като още на входа е необходимо да се сканира сертификата. Допускат се клиенти единствено до хранителните магазини, аптеките, банките и финансови институции и администрациите. В големите обекти на известни марки също не се допускат хора без зелен сертификат, като проверката е още на входа на магазините.

Веригите за домашни потреби, техника и мебели също са организирали работата си спрямо новите мерки. Обслужването за клиенти без зелен сертификат става отвън, като има служители, които съдействат на клиентите. Може да се избере от каталог или от сайтовете на веригите или да се поръча онлайн. Възможно е взимане от място или доставка до дома.

Мажазин JUSK  не допуска никакви клиенти в обекта, като и касата буквално е изнесена на входа. Стоката се избира от каталог и се изнася от персонала.

Магазинът за мебели  "Виденов" дори е осигурил маса и стол пред обекта за клиентите без зелен сертификат.

Други от големите вериги магазини като "Техномаркет" , "Технополис" и "Зора" са сложили табели, че в обектите не се допускат лица без зелен сертификат и не обслужват отвън. Те предлагат на неваксинираните пазаруване онлайн и доставка до дома.

В зависимост от организацията на съответните обекти, на някои места се образуват и опашки.