Хеликоптер “Кугър” евакуира пострадалата туристка в Пирин.

Тя беше ранена тежко след падане от ръба на Стражите в посока хижа „Безбог”. Наложи се спешната намеса на вертолет от авиобаза Крумово, който свали жената от планината и тя вече е настанена в болницата в Разлог. Тази вечер екипажът се върна в авиобазата край Пловдив.

 

“Акцията беше тежка и опасна. Успяхме да стигнем до жената и да окажем първа помощ. Вече е предадена на медицинските екипи”, заяви пред TrafficNews.bg пилотът Марин Тасков.

Сигналът за тежкото падане в планината е подаден в ранния следобед. Веднага екипи на спасителните служби тръгват към точката на инцидента. Труднодостъпен и изключително отдалечен район под алпийския рид Стражите.

“Риск винаги има, но е разумен риск, за да не се превърнем от спасители в хора, които трябва да бъдат спасявани”, добави пилотът Старши-сержант Стоян Колев е човекът, стигнал до пострадалата жена.

“Теренът беше труден. Слязох с лебедката на 2200 метра и другите 300 ги проходихме с носилката”, разказа военнослужещият. Капитан Юлиян Илиев заяви, че това е бил полет на ръба на възможностите на вертолета и въпреки това са успели да извлекат туристката на място, на което да я поемат медицинските екипи.

Жената е с тежка черепно-мозъчна травма, а до инцидента се е стигнало след подхлъзване. Спасителите от Крумово благодарят на колегите си от Планинската спасителна служба за адекватната помощ на мястото на инцидента.