БАБХ удари Кауфланд със солен акт заради 250 килограма месо с изтекъл срок на годност. Глобата обаче бе отменена от съда заради грешка на инспектор.

Акцията на агенцията се състояла в обекта, намиращ се на Брезовско шосе. Служителите на БАБХ влезли на изненадваща проверка, която завършила зле за магазина.

В един от хладилниците в склада инспекторите се натъкнали на 100 кг пилешко цяло бутче, 144,50 кг пилешко филе и 4,13 кг пилешки крила, всички с изтекъл срок на годност. Те обаче били съхранявани до тези продукти, които са годни и предназначени за продажба.

Още една нередност била констатирана при проверката. Във витрината с рибите, намираща се в търговската зала, за предлагане била изложена сьомга, чиито срок на годност бил изтекъл четири месеца преди проверката.

Инспекторите веднага издали предписание на управата за унищожение на негодните продукти. Връчен им бил акт.

След 6 месеца Кауфланд се сдобили и с наказателно постановление, с което на дружеството е наложена имуществена санкция от 1000 лева.

Санкцията била отнесена до компетенцията на Районен съд като неправилна и незаконосъобразна. Мотивите на дружеството обаче се оказали правилни. Действително Кауфланд са били наказани за нарушение, което не е извършено. Инспекторът, съставил наказателното постановление, санкционирал фирмата по грешен член.

Магистратите веднага уловили грешката и се принудили да отменят глобата.

„В случая с прилагането на неотносима към казуса санкционна норма административно-наказателният орган е нарушил принципа за законоустановеност на административното наказание, което нарушение е съществено и неотстранимо”, се казва в част от мотивите на Районен съд.