27-годишният Петър Пеев от пловдивското село Поповица ще лежи 1 година и 8 месеца зад решетките. Днес той чу решението на Окръжен съд – Пловдив, след като призна вината си и пожела съкратено съдебно следствие, а по този начин законът му дава право да ползва с 1/3 по-ниска присъда от наложената. Срещу Петър е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда.

Припомняме, че инцидентът стана миналата година, през месец юни, като на фаталната дата в село Поповица се провеждал традиционен събор. Починалия Йордан Минков и синът  му Петко се събрали с приятели и употребили солидно количество алкохол. Около 1:00 часа след полунощ, преди да свърши мероприятието, бащата легнал и заспал на земята, защото бил много пиян. Синът му обаче решил да го вдигне, за да се прибират.

Двамата мъже тръгнали към дома си, като при преминаването на  жп гарата в селото ги забелязал обвиняемият Петър Пеев. 27-годишният също бил употребил голямо количество ракия и бил много пиян. Той започнал да се заяжда със сина на Йордан, но след като видял и бащата, с който имали стар спор, се запътил към него с думите „Падна ли ми сега”. Скарали се и Петър ударил Йордан с юмрук в лицето.  По-възрастният от двамата мъже не успял да запази равновесие и паднал, като  ударил главата си в бетонен блок. Вследствие на това получил тежка черепно-мозъчна травма, а два дни по-късно починал в болнично заведение.

Днес обвиняемият присъстваше в съдебната зала, както и неговите родители, които искаха да бъдат включени в защитата. В заседанието взеха участие и частните обвинители, които бяха представлявани от адвокат Делчо Джубелиев. Предвид признатата вина заседанието срещу Пеев стартира без разпит на свидетели и вещи лица. Още в началото младият мъж изказа съболезнования към близките на починалия, като добави, че съжалява и ще го мисли цял живот.

В пледоариите си прокурор Славена Костова заяви, че поддържа обвинението, като счита за безспорно установено, че извършител на леката телесна повреда е именно обвиняемият. Така държавното обвинение пожела от съда наказани от 3 години затвор, което заради признатата вина да бъде намалено на 2 година затвор при първоначален общ режим .Защитата на пострадалите адвокат Делчо Джубелиев каза, че извършеното престъплени е с евентуален умисъл и затова пожела присъда малко под максимума за това  обвинение.

Въпреки че Петър Пеев е осъждан и е извършил престъплението в изпитателния срок на условна присъда от 4 месеца, за това, че е шофирал след употреба на наркотични вещества, защитата му адвокат Светлана Паскалева, пожела наказание „пробация”. Тя каза, че според нея дълги пробационни мерки се изтърпяват доста по-тежко лишаване от свобода.

В пледоариите си допълни още, че е имало миналогодишен спор между починалия и обвиняемия. По думите й  Петър Пеев се е афектирал  от обидите на сина на Йордан Минков. Тя добави, че обвиняемият е съдействал по всякакъв начин на полицията, като е дал обяснения и е поел отговорност за действията си.

„Пострадалият и синът му са били употребили голямо количество алкохол . Дори само с пръст да беше докоснал пострадалия, вероятността да стане така е доста голяма”, добави още адвокат Паскалева.

След изслушване на всички страни, съдия Момчил Найденов сметна, че подходящото наказание за обвиняемия не е пробация и така го осъди на 1 година и 8 месеца затвор. Към този момент Петър Пеев е с мярка за неотклонение „парична гаранция".

Селски събор, алкохол, бой и нелепа смърт в Пловдивско: Подсъдимият готов да признаеПетър Пеев забил юмрук на жертвата си, а той си ударил главата в каменен блок и починал