Строителни предприемачи започнаха да обезопасяват обектите си. Днес новостроящият се жилищен комплекс на ул. „Г. М. Димитров” № 27-29 в центъра на Пловдив бе „опакован” с предпазна мрежа, която да подсигури безопасността на работещите по фасадата майстори.

Това се случва след публикация на TrafficNews, в който ви показахме как строители без предпазни каски и облекла висят от скелета из целия Пловдив. Проверка на медията ни на произволно избрани обекти в различни квартали показа, че изискванията за безопасност на труда масово не се спазват. Нарушения има дори в суперцентъра на града.

Обичайна гледка е работници да се разхождат напълно необезопасени по покривите или да санират сгради на голяма височина, без да са завързани с въже. Каските пък са заменени с бейзболни шапки.

Безопасност? Строители без каски висят от скелета и покриви в ПловдивМасово не се спазват изискванията за безопасност на труда

Едно от местата бе именно строителната площадка на йорданския предприемач Таха Рахман в сърцето на Тютюневия град. Там в момента се строи поредният мастодонт от бетон - седеметажна жилищна сграда, разделена на 4 секции, с РЗП  от общо 16 827,36 кв. м. В нея са планирани 172 жилища и 7 ателиета. Въпреки внушителните размери на комплекса и множеството наети работници, условията за безопасност на труда бяха под въпрос.  

От рано сутринта днес обаче целият строителен обект е обезопасен. Всички на площадката са с каски. Анцузите и дънките са заменени с работно облекло.

TrafficNews изпрати запитване до Дирекция „Инспекция по труда” – Пловдив, колко трудови злополуки на строителни обекти е имало в Пловдив през миналата година, кои са най-честите причини за инцидентите, колко проверки са извършени, има ли констатирани нарушения и какви санкции са наложени.

Както се случва на другите обекти, при които констатирахме несъответствия със закона, и ще има ли санкционирани за тях – очаквайте в TrafficNews.