Строители без предпазни каски и облекла висят от скелета из целия Пловдив. Проверка на TrafficNews на произволно избрани обекти в различни квартали показа, че изискванията за безопасност на труда масово не се спазват. Нарушения има дори в суперцентъра на града. Обичайна гледка е работници да се разхождат напълно необезопасени по покривите или да санират сгради на голяма височина, без да са завързани с въже. Каските пък са заменени с бейзболни шапки. На много места строителните предприемачи са поставили шарени рекламни пана, които да прикрият нарушенията. Те обаче едва ли биха могли да предпазят работниците от падане.

В наредбата за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи е записано,  че изцяло на работодателите е отговорността не само за осигуряването на здраве и безопасност при работа, но и за ефективен контрол за спазване на правилата. При изпълнение на строително-монтажни дейности вероятността от нараняване на работниците е голяма. Опасностите и нараняванията могат да бъдат предизвикани от различни източници, по-честите сред които са падащи и остри предмети, машини в движение на строителния обект, падане от необезопасени работни площадки, източници на енергия, високи температури, вреден прах и химични вещества. За да се извършва безпрепятствено и безопасно изпълнение на строителните дейности, участниците в процеса трябва да бъдат обезопасени. Една част от това обезопасяване включва задължителното използване на лични предпазни средства, подходяща екипировка и оборудване.

Екипировката зависи от самите дейности. Носенето на предпазна каска обаче е задължително. За да се избегнат наранявания на очите, предизвикани от стружки, стърготинки, прах, камъчета, отровни газове и изпарения, трябва да се използват очила или предпазни екрани. Защитата от шумови въздействия, които са над допустимите стойности, се извършва с антифони, а при запрашеност на обекта трябва да бъдат осигурени филтриращи маски. Работното облекло и обувки пък трябва да осигурят защита на работника от различни по вид и произход въздействия. Нужно е да се използват и ръкавици.

В наредбата е записано също, че за обезопасяване на работното оборудване на строителната площадка се използват постоянни или временни ограждения (парапети, капаци, мрежи, екрани и др.), прилагани при шахти, стълби, балкони, площадки, мостове, естакади, пешеходни пътеки, стърчащи части и части с остри ръбове и краища, движещи се машини и съоръжения, заготовки на материали, пръскащи или разливащи се течности, хвърчащи частици, метални стружки, стърготини и др.

При извършване на строително-ремонтни дейности по фасади в населени места работната площадка задължително се огражда с предпазна мрежа, когато височината на пода на площадката е по-голяма от разстоянието, на което е възможно да преминават хора или превозни средства. Работи на височина се извършват при осигурена безопасност от падане на хора или предмети чрез подходящо оборудване, колективни или лични предпазни средства (напр. ограждения, скелета, платформи или предпазни мрежи). Поради характера на работата се предвижда също използването на анкерирани защитни съоръжения или предпазни колани, захванати към устойчива и здрава конструкция. Паданията от височина се предотвратяват чрез съоръжения, които са достатъчно високи и са изградени най-малко от защитна бордова лента за крака, главно перило за ръце и средно перило за ръце или чрез еквивалентно алтернативно решение.

Във връзка с пожарната безопасност пък тютюнопушенето на строителните обекти се разрешава само на определени за целта места, означени със съответните знаци или табели и снабдени с негорими съдове с вода или пясък.

На вниманието на Инспекцията по труда в Пловдив представяме как реално изглеждат строителните обекти в Пловдив:

Обектът на йорданския предприемач Таха Рахман на ул. „Г. М. Димитров” № 27-29

 

 

Бул. "Христо Ботев" 27

 

Обектът на фирма „Трилон” ООД на ул. „Рая”

 Обектът на фирма „Доверие” ЕООД на бул. „Пещерско шосе”  

 

Комплекс „Гербера” в ЖК „Тракия”