Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) временно затвори магазина на "Т-маркет" в кв. Изгрев в Пловдив, както и тяхна фирмена производствена база за храни. Това стана след като БАБХ се самосезира във връзка с публикацията в TrafficNews за наличие на хлебарка в топлата витрина на голям супермаркет в Пловдив. Инспектори са посетили супермаркета и обекта за приготвяне на храни и са намерили жива хлебарка във витрина с готови готвени храни, както и умрели в базата, където се приготвят кулинарните изделия. 

Хлебарка налази топлата витрина на Т-Маркет в Изгрев. Супермаркетът: Има проблем с инсталациятаКлиент е документирал абсурдната гледка

В супермаркета е извършена проверка от инспекторите от отдел „Контрол на храните и граничен контрол“ при Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Пловдив, както и в обекта за производство на кулинарни изделия на фирмата.

При проверката в магазина е констатирано, че в топлата витрина, в която се съхраняват готови храни, има наличие на хлебарка. Проблемът е установен и от фирмата. Предприети са извънредни мерки за дезинсекция. Супермаркетът е третиран срещу инсекти на 24, 27 и 29.01.2023 г.

При последваща проверка е установено, че предприетите мерки не са напълно ефективни към момента, поради което е изготвено и връчено разпореждане за спиране на дейността по изпичане на място на месни разфасовки и заготовки, и съхранение и реализация на готови храни в супермаркета.

В обекта за производство на кулинарни изделия на фирмата в момента на проверката е установено, че извън производствените помещения и в помещението за приготвяне на топли храни има наличие на умрели хлебарки. Там също са предприети извънредни мерки за дезинсекция.

Обектът е третиран срещу инсекти на 09.01.2023 г., впоследствие и на 24, 27 и 29.01.2023 г. Поради това, че предприетите допълнителни мероприятия също не са били напълно ефективни, е изготвено и връчено разпореждане за спиране на дейността по приготвяне на топли храни и в този обект.

Извършено е основно почистване и дезинфекция както на супермаркета, така и на обекта за производство на кулинарни изделия на фирмата. Управителите на магазина и на производствения обект са изготвили протоколи за наличие на частични ремонтни дейности. Предприети са мерки за смяна на фирмата, която извършва дезинсекция и дератизация.

Припомняме, че при разговор с репортер на TrafficNews от магазина обясниха, че имали технически проблем с инсталацията. 

Видео: 

Видео: