Чешкото правителство ще разреши на ресторантите и магазините, които досега бяха затворени, да отворят от четвъртък , 3 декември. Решението е взето, след катоепидемичната вълна, заляла страната, започна да отслабва, каза днес здравният министър Ян Блатни, цитиран от Ройтерс.

Това стана възможно след като оценката на епидемичната ситуация бе променена от ниво пет до ниво три. Броят на едновременно намиращите се вътре клиенти обаче ще остане намален, за да е възможно да се спазва физическо дистанциране.

Вечерният час ще бъде отменен, но заведенията трябва да затварят до 22 ч. Музеи и галерии ще могат да отворят с намален капацитет, могат да бъдат подновени и спортните занимания на закрито. Разрешават се групови събирания до 50 души на открито и до 10 на закрито. Досега максимумът бе 6 души.

Правителството възнамерява да започне масово антигенно тестване, за да следи развитието на епидемиологичната обстановка в предколедните дни, когато се очаква наплив по търговските обекти. До днес в Чехия са регистрирани 518 649 заразени с коронавируса и 8054 смъртни случая от COVID-19. В резултат на наложените мерки броят на новозаразените спадна под 5000 в 6 от последните 7 дни.