1 619лица са били регистрирани на един адрес в Стамболийски. Това е станало ясно след специализираната акция на МВР в ромската махала в Стамболийски днес. Тя бе организирана след безредиците в квартала снощи, провокирани от нападение срещу полицейски служители. 

Зам. директорът на полицията комисар Радослав Начев даде подробности за ескалацията на напрежението в квартала. 

"Патрул на звеното "Сигма" подава сигнал за спиране на моторно превозно средство, водачът не се подчинява и следва преследване. Мотористът влиза в махалата, там хвърля мотора и побягва пеш. Друг мъж препречва пътя на служителите. Събира се тълпа и започват да ги дърпат. Единият е с нараняване на крака и със съмнение за скъсани кръстни връзки на коляното, а  другият е с травма на ръката," разказа Начев. 

След края на изборния ден се е пристъпило към установяване на самоличността на нападетелите и в 21 часа са задържани 5 лица, които са имали пряк досег с униформените. "Разпитахме и очевидци. Помощни сили и средства не са използвани при мирни граждани, " бе категоричен зам. директорът. 

Директорът ст. комисар Васил Костадинов коментира и изявленията на кмета на Стамболийски Георги Мараджиев, който снощи определи действията на МВР като "полицейски произвол" и заяви, че полицаите умишлено са пречили на жителите на квартала да упражнят правото си на глас. В последствие бе разпространен и видеоклип , на който се вижда как полицаи свалят с прикладите на оръжията си мъж , а от тълпата крещят срещу тях.  "Сила е използвана единствено за преодоляване на съпротивата" заяви Костадинов и допълни, че проверката с дрегер е показала високи резултати на концентрация на алкохол в кръвта на задържаните. 

"Прочетох изявленията на политически ангажираните лица по случая. Полицейската операция целеше насищане с полицаи в маргинализирани зони. Не съм чул претенции от присъствието на полицията от други места, освен от кмета на Стамболийски.  Тук по-интересно е следното - с изненада днес установих, на на ул. "Петко Рачев Славейков" 31, където е живяло лицето , което не се подчинава, както и мъжът, който е нападнал полицаите ема регистрирани 1 619 лица. Ние питаме местната власт как на един адрес може да бъдат регистрирани 1619 лица. В тази връзка съм разпоредил проверка. Там са постройки без огради, където няма как да живеят 1619 души", категоричен е Костадинов. 

ъздаде се на изключителна суматоха. Виждате от клипа как полицаите бяха унизени. ОД МВР ще бъде безкомпромисна към всяка подобна проява. Законът за МВР е ясен. Служителят може да използва оръжие и помощни средства, когато всички други действия не водят до необходимия резултат. Те се използват дотогава , докато се преодолее съпротивата", заяви директорът и добави, че по негови наблюдения реакциите в социалните мрежи, където е разпространен клипа, били положителни за полицаите. 

"Не прави чест на кмета да прави неуместни коментари", каза Костадинов. 

"Всички лица, които имат отношение към случая, вече са задържани. Включително и жените, които пръскат с бутилки полицаите. Ще предложа служителите на МВР за награда пред министъра. В тези маргинализирани зони цари хаос и беззаконие. Те трябва да плащат данъци и такси. Имаше отправени обвинения срлещу полицията, че ограничават хората да гласуват. Напротив - усилията на полицията сведе до минумум купения вот в тези общности.

Има образувано разследване под надзора на Районна прокуратура. При днешната акция също има задържани лица и съставени актове по Закона за личните документи. 

Присъствието на полицията продължава и ще продължи докато е необходимо, заключи ст. комисар Костадинов. 

Махалата в Стамболийски почерня от полиция след безредиците снощи! Дронове, пушки помпи и десетки униформениНад 100 полицаи проверяват всяка къща, петима са задържани

В махалата в Стамболийски е страшно! Полицаи с оръжия срещу ромите, СПС са на мястоКметът на града твърди, че причина за напрежението е полицейския произвол в изборния ден