Община Пловдив ще внесе предложение за вдигането на почти всички такси и услуги, сред които пътуването в Градския транспорт, паркирането в Синя зона, различни административни услуги и налози за бизнеса.

Предложено е билетът за градския транспорт да стане от 1,00 лв. на 1,50 лв., а преференциалната карта за пътуване да стане от 16 на 20 лева. Друго предвидено  покачване е цената за престой на Синя зона на 3 лв. за час. 

Гражданите масово не са съгласни с покачването на цената на билета за градския транспорт, тъй като смятат, че обслужването е под всякаква критика и за да се вдигне цената би било добре със стандарта на обслужването да се случи същото.

„Щом имат намерение да вдигнат цената на билета, поне да подобрят и качеството на обслужване. Масово попадам на недружелюбни шофьори и кондуктори, а автобусите почти винаги пристигат със закъснение или понякога въобще не пристигат”, коментира гражданка.

Вдигат Синя зона, билета за градския транспорт и почти всички такси в ПловдивТакса куче скача с 200%, стопаните ще плащат по 90 лева годишно

Шофьорите смятат, че вдигането на цената за престой на синя зона също е неразумно решение. Въпреки  покачващата се инфлация, заплатите си остават същите, споделиха гражданите пред камерата на TrafficNews.

Други пък, които живеят в централната част на Пловдив одобряват предложението. Според тях центърът е пренаселен с коли и това би било една стъпка към освобождаването на повече паркоместа за живущите.

Нормално е щом се вдига цената на тока и сметките, да последва завишаване и на цените на градските услуги. Аз съм за, понеже съм потърпевш от обикалянето по 30-40 минути с цел да си намеря място, на което да паркирам автомобила си. Въпреки че имам платен годишен абонамент и имам правото да паркирам покрай нас, понякога това се оказва невъзможно”, споделя пловдивчанин.

Ръстът на Синя зона на 3 лева заради мръсния въздух в Пловдив, другите такси – за издръжка на Общината80% от еднопосочното движение е завършено, при 100% - въвеждат Зелена зона

Засегнати от предложенията на Община Пловдив са и ресторантьорите, които ще плащат по 2 лева повече за квадратен метър за тротоарно право.

Най-голямото увеличение ще е таксата за притежание на домашен любимец с цели 200% и ще стане 90 лева.

Ето и каква позиция изразиха живущи под тепетата, относно предложенията на Община Пловдив: