Областната дирекция на „Държавен фонд земеделие“ – Пловдив от години се помещава в частна сграда на бул. „Цар Борис III Обединител“ №20А. 

През септември 2022 година обаче за сградата се сключва нов договор за наем. Според източници на TrafficNews той е сключен преди да изтече старият договор, който е със срок до 2025 година. Но това не е единственото скандално в него - наемът е завишен с близо 60%, а новият договор е сключен за дълъг период - до 2030 година. 

Пряката причина, с която е мотивирано сключването на новия договор, вероятно е продажбата на сградата. До август 2022 година сградата е била собственост на дружеството „Стедан" ООД, което веднага след сделката става ЕООД. Самото дружество е собственост на въртележка от фирми. Според Търговския регистър действителни собственици до момента на сделката са били Явор Георгиев и Анелия Марковска.

На 3 август 2022 година се случват две неща. Административната сграда, в която се помещава ДФЗ-Пловдив е продадена на фирма „Рент Билд ПД“ ООД, а предходният собственик променя управлението си и капиталът минава единствено в ръцете на акционерното дружество - „Сантира“ АД с действителен собственик Явор Георгиев.

Само месец след продажбата на сградата Управителният съвет на Държавен фонд земеделие взима решение да сключи нов договор за наем, видно от т.3 на Протокол 199 от 13.09.2022. Решението „възлага на Изпълнителния директор на ДФ „Земеделие” да предприеме всички необходими действия по сключване на договор за наем със срок до 2030 година с фирма „РЕНТ БИЛД ПД” ООД представлявана от Венцислав Василев Шилев за наемане на общо 2146,04 кв.м. в сграда, находяща се на ул. „Цар Борис III  Обединител“ № 20а, за нуждите на Областната дирекция на ДФ „Земеделие” гр. Пловдив". По решението има един въздържал се и едно становище.

Решението е взето по време на назначеното от Румен Радев служебното правителство на премиера Гълъб Донев, в което министър на земеделието е Явор Гечев.

Според информация  на TrafficNews сключеният договор е скандален и в ущърб на държавния бюджет. На първо място той е сключен 2 години преди изтичане на предходния договор. На второ място, финансовите му параметри са много по-неизгодни. Предходният договор е бил с наемна цена от 5,30 евро на кв.м. с включени такси за обслужване, докато новият договор е с цена от 8,30 евро на кв.м. без включени такси. На практика това е разлика от 6345 евро в договорения наем.

Кои са „Рент билд пд“?

Справка в Търговски регистър показва, че „Рент билд пд“ ООД е създадена точно месец преди сделката със сградата на бул. „Цар Борис III Обединител“ №20А в Пловдив. Подобно на дружеството-продавач и тук зад фирмата не стоят директни собственици – физически лица. При момента на сделката, а и до сключване на договора за наем, собственици на сградата са „Корект инвест 2017“ ООД и „Темподем“ ЕООД.

Съдружници в „Корект инвест 2017“ са Николай Жутев и Венцислав Шилев. Второто дружество е на Ивайло Димитров. В началото на 2023 година Димитров излиза с дружеството си „Темподем“ и влиза с капитал чрез току що учреденото си дружество „Ню евро тренд билдинг".

Ивайло Димитров има редица фирми в портфолиото си, сред които "Ивком трейд" ЕООД, "Темподем" ЕООД, "Ню евро тренд билдинг" ЕООД, "Нуклеусна база - пловдив" ЕООД, "Малто" ЕАД, както и няколко ликвидирани.

Николай Жутев и Венцислав Шилев също имат дълго портфолио от дружества. Собственици са и на заложни къщи. Припомняме, че дори имаше тежка катастрофа с тяхно фирмено "Порше" в Пловдив.

Поршето от мелето в Кючука - собственост на пловдивска заложна къщаУправителят на фирмата: Сега изясняваме ситуацията

По-интересното е, че както Жутев и Шилев, така и Димитров, притежават дружества в областта на земеделието на територията на Пловдив, село Труд и гр. Стамболийски.

Проверка на медията ни показва, че е те са закупили административната сграда на бул. „Цар Борис III Обединител“ №20А, в която се помещава ДФЗ-Пловдив, с ипотечен кредит от банка, като същата продължава да бъде обект на заема.

Защо е сключен нов договор?

Изпратихме запитване до Държавен фонд земеделие са двата договора и всички параметри по тях. Попитахме ги още защо е сключен новият договор, защо ДФЗ-Пловдив се помещава в частна сграда, а не държавна, както и какво е наложило скокът в цената на наема. Очакваме тяхното становище!

Предистория

Административната сградата на Областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие" в Пловдив е била обект на скандал и преди.

През 2008 година бившия шеф на Държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев бе обвинен, че е ощетил фонда с наемането на офиси за регионалните поделения на Разплащателната агенция в Пловдив, Разград и Силистра. Контрактите са сключвани на цени, много над актуалните в тези градове, освен това са за 10-годишен период и на наемодателите е плащано авансово. Договорите не са минали през правния отдел на фонда, каквито били правилата. Прокуратурата твърди също, че Друмев е познавал шефовете на фирмите, отдавали сградите, и затова е действал в тяхна полза. В Разград наемодател е ЕТ "Асотекс - Хамза Чакър", в Силистра - "Фокс В" ЕООД, а в Пловдив - "Стедан" ООД.

Тогава пред съда Друмев обясни, че е сключвал договорите според закона и правилника на ДФЗ и е положил всички усилия България да има изградена и акредитирана разплащателна агенция, да влезе навреме и без предпазна клауза в ЕС. За Разград, Силистра и Пловдив нямало подходящи държавни или общински имоти, затова се доверил на предложенията за сгради на служите на фонда.

Софийският районен съд го призна за виновен за сключване на три неизгодни договора за наем, ощетили държавата с 482 хил. лв. Присъдата бе да плати тази сума на фонда и 3-годишна условна присъда. По-късно обаче Друмев бе оневинен от ВКС по всички обвинения.