Новата вълна на коронавирус разби надеждите на епидемиолозите в Швеция за изграждане на стаден имунитет. Властите промениха стратегията си за борба с COVID-19 поради увеличаването на заболеваемостта, пише „Дейли Мейл“.

Страната, която по време на първата вълна на пандемията, за разлика от други европейски държави, се противопостави на всякакви ограничения, сега е принудена да въведе локални карантинни мерки. През последните 10 дни страната регистрира между 500 и 950 заразени всеки ден. 

Новите правила, които трябва да влязат в сила в понеделник, ще позволят на регионалните здравни власти да посъветват гражданите да избягват обществени места и да наложат ограничения за ползването на обществения транспорт. В същото време се посочва, че новите правила ще бъдат предложени като препоръки, а не като изисквания, а шведските власти не планират да въвеждат глоби за неспазване.

Както отбелязва вестникът, епидемиолозите следят отблизо ситуацията в Швеция през цялата пандемия поради отказа й да въведе национална изолация. Фактът обаче, че броят на случаите в страната е започнал да расте от септември, показва, че надеждите на шведските власти за формиране на стаден имунитет не са се сбъднали.