Руслан Тодоров, който се опита да убие свой съсед в Асеновград, вследствие, на което пострада и полицайка, не се призна за виновен пред съда. На днешното разпоредително заседание в Окръжен съд-Пловдив присъстваше пострадалият Христо Иванов и обвиняемият Тодоров, който към момента е с наложена мярка за неотклонение "гаранция" в размер от 3 хиляди лева.

Христо Иванов и защитата му адвокат Димитър Колев предявиха молба, която съдът прие и той бе конституиран като частен обвинител.

Припомняме, че и двете обвинения срещу Руслан Тодоров са за тежки умишлени престъпления, като наказанието за опит за убийство е лишаване от свобода от 10 до 20 години. В хода на делото защитникът му адвокат Йордан Давчев заяви, че има допуснати нарушения и производството трябва да бъде прекратено и върнато на разследващите органи. Причината за това е, че при провеждане на следствения експеримент обявеният час, който бил казан на  предходния защитник на Тодоров  е бил 14:00 часа, а същият се провел в 10:00 часа сутринта. Така той не е присъствал и това е лишило обвиняемия от право на защита. Той пожела нов следствен експеримент и разглеждане на делото по общия ред с разпит на свидетели и вещи лица.

Давчев изиска още от окръжните магистрати да бъде отменена забраната на Руслан да излиза извън страната, защото той изкарва прехраната си като работил в Германия или търгувал с дрехи от Турция. По отношение на отправеното искане за връщане на делото, държавното обвинение заяви, че е излишно защото този въпрос не се разглежда в разпоредителното заседание.

Съдът след съвещание и като разгледа становищата на страните, реши, че няма причина производството да бъде прекратено и върнато на прокуратурата и остави искането без уважение. Мотивите за това са, че посоченото от Давчев нарушение по събиране на доказателства в досъдебното производство се разглежда по същество, а не в разпоредително заседание. Магистратите не уважиха и искането за отлагане на забраната спрямо Руслан за излизане извън страната и потвърдиха мярката му за неотклонение.

Делото бе насрочено за средата на декември, когато ще започнат разпитите  на свидетели и вещи лица.

Полицайка е била нападната при стрелбата в Асеновград, спецакцията с междинни резулатиУстановиха кафене, работещо без документи

Припомняме, че Руслан, който е осъждан, живеел в Асеновград заедно със съпругата си и трите им деца. Той и баща му били във вражда от години със съседи от години.  Често възниквали скандали и сбивания между фамилиите. На 16 декември 2022 г. отново възникнал конфликт между двата враждуващи рода. Поводът бил отправени обиди и заплахи от бащата на Руслан към мъж от другата рода и семейството му. Стигнало се до масово сбиване с дървени колове и метални прътове. 

Бащата на Руслан бил ударен по време на скандала. Когато разбрал за това, мъжът излязъл на улицата. Приближил се до жертвата си и го прострелял с боен пистолет, с което създал опасност да пострадат и още четири лица – три жени и едни мъж, намиращи се наблизо.  Пострадалият е бил откаран в болница, където е претърпял животоспасяваща операция.

Инцидента пострада още един мъж и полицайка, която е изпълнявала служебните си задължения. Жената е била нападната от двете ромски фамилии, които са влезли в свада след употреба на алкохол. Тя има повърхностна рана, като са били счупени и стъклата на две полицейски коли. 

По делото е налично и заключение на физико – химическа експертиза, от която се установява, че по дрехите и по ръцете на обвиняемия, са намерени микрочастици, които по състав съответстват с частиците, установени в цевта на пистолета, иззет от местопроизшествието, с който са били възпроизведени изстрелите.

Стартира процесът срещу Руслан, който се опита да убие свой съсед в АсеновградПрокуратурата внесе обвинителния акт в съда