Общинските съветници в Пловдив  с две свои решения затвърдиха ръстът на заплатите си с близо 50% и вдигнаха със 100% наемите на общинските жилища в града. Първото решение, което взеха бе свързано с връщането на областния управител за увеличаването на възнагражденията им.

Според писмото на областна управа, решението за заплатите на общинарите е незаконосъобразно, защото не е спазена процедурата по изменение на правилника на общинския съвет.

Председателя на комисията по бюджет и финанси Спас Шуманов заяви, че след задълбочен анализ, правят изменение на предложението, с което се спазва нормативната уредба и се приема ново решение, с което се вдигат техните възнаграждения.

Така заплатата на кметът Костадин Димитров ще стане 5500 лева, което е ръст с близо 60 на 100. С приблизително толкова ще се вдигнат и заплатите на районните кметове, които стигат до 3200 лева. Освен техните, с отделно предложение общинските съветници решиха да коригират и собствените си месечни възнаграждения. Ръстът, който те предвиждат, е с близо 50%, или грубо казано до 3000лв. месечен доход.

С друго свое решение и без дебати всички общински съветници в залата подкрепиха вдигането на всички наеми на общинските апартаменти със 100%.

Увеличението е независимо от зоната, в която се намират. Досега наемателите в Столипиново и други непредпочитани квартали са плащали 0,28% от минималната работна заплата към 2005 година, която е била в размер на 120 лева, или 0,336 лева на квадратен метър. С актуализацията на цената тя ще стане 0,80 лева на квадратен метър. Дори с нея апартамент от 70 кв.м наемът му ще бъде 56 лева, като с промените от закона, наемателите дори няма да заплащат такса смет. Общият брой на жилищата там е 1692. В трета зона, части от район „Южен”, „Северен” и „Западен”, както и  „Изгрев”, сумата става от 0,672 лв./кв.м на 1,3 лева на квадрат. Апартаментите, които са на Община Пловдив там са 820. В другата зона, която се води втора, а общината има 803 жилища, цената става от 0,84 лв. на квадрат става на 1,70 лв./км .м. Това са жилищата в широкия центъра, „Западен”, „Северен”, „Тракия” и други.

Най-скъпи ще са общинските апартамент и центъра на града и около големите булеварди, там сумата от 0,90 лева на квадратен метър отива на 2 лева. Въпреки промените отново общинските жилища ще бъдат в пъти по-ниски отколкото на свободния пазар. Те са разпределени в три направления – „Ведомствен”, „Под наем” и „Резервен”. От промяната на цените общинската администрация очаква 1 млн. лева повече приходи през тази година.  В същото време разходите по поддръжката на апартаментите в е в пъти повече, като тя минава през ОП „Жилфонд”.