САЩ са предупредили Европейския съюз (ЕС) за риск от руска "инвазия" в Украйна, пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Според изданието американски представители са изразили загриженост, че Москва може би разглежда възможност за „военна операция“. На ЕС обаче не са били предоставени конкретни данни въз основа на които са направени подобни заключения. Източниците на Bloomberg са заявили, че оценката на Съединените щати се основава на „публично достъпни доказателства“. Вашингтон планира да предаде информация по тази тема, преди да бъде взето решение за колективен отговор, уточнява агенцията.

Реакцията на Русия
Bloomberg цитира и потърсен за коментар високопоставен източник, близък до Кремъл, който казва, че Русия не възнамерява да започва война с Украйна, но иска да покаже, че е готова да използва сила, ако е необходимо. Друг неназован източник потвърди, че руска офанзива е "малко вероятно", но се твърди, че Москва "има план да отговори на провокациите на Киев."

Изявленията за предполагаемо планирана военна инвазия на Москва в Украйна бяха отречени и от Дмитрий Полянски, първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН. В същото време Полянски обърна внимание на факта, че от "Украйна идват голям брой заплахи". Освен това, посочи той, не трябва да се забравя и за военните кораби на САЩ, които "действат провокативно" във водите на Черно море. „Така че всеки ден е много трудно да се избегне пряк сблъсък в Черно море“, отбелязал дипломатът. Той също така подчертал, че "Русия има право да концентрира войски навсякъде на своя територия."

Какво мислят в Украйна?
Възможността за нахлуване на Русия в Украйна в близко бъдеще беше оценена по-рано от бившия министър на външните работи на страната Павел Климкин. Според него през пролетта Русия изтегли до границите на Украйна "колосално количество оръжия", но според него няма място за тревоги и паника.

Според ръководителя на Нафтогаз на Украйна Юрий Витренко шансовете за пълномащабна война между Русия и Украйна се увеличават от пускането на "Северен поток 2" и намаляването на транзита на руски газ през Украйна към Европа. "Със стартирането на газопровода Москва ще се отърве от възпиращия фактор“, а Украйна може да стане по-уязвима от руската инвазия“, казва още той.