ВиК – Пловдив продължава със скандалните обществени поръчки под диктовката на новия управител на дружеството – Огнян Кулишев. В серия от материали TrafficNews пусна как водното дружество харчи своя капитал през инхаус процедури за нова и стара техника,  директно договаряне за различни услуги, а в същото време жалби в КЗК и ВАС спират основни поръчки за жизнено важни материали за функционирането на ВиК.

През друга обществена поръчка ВиК – Пловдив ще закупи нови руски фургони УАЗ, които ще се внесат през посредник  - едноличен търговец от Плевен. Така, докато по-голямата част от правителството подкрепят санкциите срещу Русия, държавно дружество, подчинено на МРРБ  от квотата на ИТН, налива ресурс в тяхната икономика.

Поръчката е била пусната в началото на годината за покупка на фабрично нови високопроходими превозни средства тип „фургон” за срок от 24 месеца. Стойността на поръчката е 450 000 лева без ДДС или 540 000 лева с налога, като срещу нея се очакват 13  превозни средства.  

На първи април от ВиК – Пловдив са отворили ценовото предложение на фирмата ЕТ „Карбон – Александър Атанасов”.  Той е предложил срещу 33 500 лева без ДДС да достави високопроходимо превозно средство  „УАЗ” модел 374195, произведени 2022 година.  Срокът за доставка е 145 дни след заявката на водното дружество.  

Фирмата, която ще достави колите е плевенска и се занимава с внос и търговия на авточасти за УАЗ от Русия, като в сайта и пише, че посредничат за покупка на нови автомобили от марката. Опитахме се да се свържем с  официалното представителството на УАЗ за повече информация, но телефоните, посочени на сайта не са активни.

Все пак разговаряхме по телефона с Александър Атанасов, за да го попитаме при какви условия могат да се доставят такъв тип автомобили. Той каза, че няма никакъв проблем с вноса на коли от Русия заради ситуацията с Украйна или санкциите на ЕС,  но в момента цените и сроковете за доставка са по-големи.  Все пак при интерес, той каза, че може да предостави оферта.

Решението за избора на фирмата е подписано от ВиК – Пловдив, но все още не е сключен договора с компанията. Ценовата оферта е била дадена на 7 март – при цени преди два месеца. По думите на плевенския бизнесмен в момента цената на една подобна УАЗ-ка излиза около 40 000 лева без ДДС.

Ако той откаже доставката на фургоните, то от ВиК – Пловдив ще трябва да прекратят поръчката.

Още за поръчките на ВиК – Пловдив, вижте в линковете:

Блокаж във ВиК- Пловдив! КЗК отмени поръчка за ремонти при аварии за 12 млн. лева

ВиК – Пловдив остава без доставка на тръби за големите ремонти и аварии след решение на ВАС

Замразяват „Модър-Царевец” и ремонта на Кукленско шосе заради ВиК – Пловдив

ВиК – Пловдив пусна нова поръчка за охрана за 1 млн. със същите фирми, макар веднъж отстранени

 

ВиК – Пловдив с нова инхаус процедура, този път за техника за 1 млн. леваВодното дружество пуска втора поръчка, при която кани един кандидат, отстраняван на предишна процедура

 

Снимка: „УАЗ” модел 374195, произведен 2022 година