42-годишният Даниeл Машев, който получи доживотна присъда за това, че отряза по жесток начин главата на майка си със сатър в Пазарджик, страда от шизофренична психоза.Наркотиците, които той е употребявал може да са съпътстващ фактор за неговата болест. Това е заключението на новата изготвена тройна съдебно-психологична и психиатрична експертиза. Тя бе прочетена в днешното заседание и категорично лекарите заявиха, че Машев не проявява емоция и не осъзнава какво е извършил. По думите им, той си мисли, че лежи в затвора за наркотици, а не за убийство. Вероятно тези мисли в него са породени от това, че има дела, които са водени срещу него и за притежание на наркотици.

Специалистите обясниха, че е трудно да се каже кога е дошло началото на болестта, но ако тя не се лекува той става опасен за себе си и околните. Машев се е държал агресивно по улицата и хората са забелязвали как размахва ръце и води разговори сам, казаха още лекарите.

„По време на прегледа не прояви никаква емоция. Отговаряше изцяло формално на въпросите,”заяви вещото лице. Според медиците той недоумява случилото се, не описва убийството по никакъв начин и не смята, че е извършил нещо лошо.

Нова експертиза ще докаже дали мъжът, отрязал главата на майка си е вменяемВ изготвеното предходно медицинско решение има съмнение за неверност

Лекарят каза пред съда, че обвиняемият осъзнава , че е наранил майка си, но не разбира, че я е убил. За посегателството към 74-годишната жена той обяснява, че е породено от пренебрежение към него от страна на убитата.

В заключение лекарите обясниха, че Машев е взимал наркотици- чай и трева, още по време на казармата, но в определени периоди е спирал да приема субстанции, като това не води до силна зависимост, смятат медиците. Те са категорични, че Машев не може да получи диагнозата след прекалена употреба на дрога, те могат да бъдат отключващ или съпътстваш фактор.

Според държавното обвинение обаче, Машев е осъзнавал какво е извършил, защото е заложил телефона си, за да си набави пари и  да се покрие след престъплението. По думите му обвиняемият е употребявал наркотични вещества и в затвора и това е показател, че осъденият е зависим. „Как така не разбира какво прави, а е възможно да се снабдява с наркотици?” Попита държавното обвинение.

По тази причина апелативният прокурор поиска от съда нова съдебно-психологична и психиатрична експертиза, която да бъде извършена в психиатричната болница към затвора в Ловеч. Той заяви, че тази, прочетена в съдебната зала днес, не е обосновано и има противоречия. Според обвинението той е разбирал какво извършва.

След като изслуша страните, съдебният състав не прие искането за изцяло ново лекарско решение. Магистратите обаче, заявиха, че следва да бъде поставена задължителна задача. Тоест ще бъдат включени нови двама специалисти, с които да бъде изготвена петорна -психологична и психиатрична експертиза. Тя ще се прочете в следващо заседание в Апелативен съд-Пловдив.

Припомняме, че е изминала една година от жестокото убийство на 74-годишната жена от Пазарджик. Престъплението е извършено на 30-ти септември миналата година от наркозависимия й син Даниел Машев.  Обвиняемият вече има доживотна присъда за тежкото деяние. Даниeл Машев е убил майка си по особено мъчителен и жесток за жертвата начин, а след това се е опитал да се покрие. Той е бил безработен и наркозависим от години, като също Машев е бил криминално проявен заради наркотични вещества.

Във въпросния ден на инцидента, мъжът се е скарал с майка си, докато двамата били в кухнята. Баща му не бил в дома им. Подсъдимият ударил шамар на жената, а след това я намушкал с нож в корема. Грабнал сатъра от кухненския плот и отрязал главата ѝ.

След това  увил главата в завивка и се опитал да се отърве от нея. Преоблякъл се и тръгнал да излиза. Баща му го срещнал в коридора на блока, в който живеели, и му взел ключовете. През това време Машев криел отзад ръцете си, в които държал главата на майка си. Когато влязъл в апартамента, баща му открил обезглавеното тяло на съпругата си.

Веднага се обадил на тел.112 и съобщил за случилото се. Междувременно Машев напуснал Пазарджик и се е укрил в Ляхово, където по-късно бил открит от полицията.