Уволненият на 2 юни т. г. като шеф на Областното пътно управление в Пловдив Атанас Ташков оспори заповедта за освобождаването си и със свое решение от 25 ноември т. г. Пловдивският административен съд я отмени, написаха 24chasa.bg 

Ташков беше назначен за директор на Пътното на 1 август 2012 г. и заемаше длъжността до началото на юни т. г., с изключение на времето, в което беше депутат от ГЕРБ в 42-ото, 43-ото и 44-ото народно събрание.

Рокадите продължават! Освободиха Атанас Ташков от Пътното в ПловдивБившият депутат се върна на поста си едва преди 3 месеца

 

От съдебното решение става ясно, че Ташков е бил уволнен, защото не разполага с достъп до класифицирана информация, а към онзи момент това вече е било изискване за заемане на тази позиция. По делото обаче няма данни процедура за издаване на разрешение за такъв достъп въобще да е провеждана. „Тоест не става въпрос за отказан или отнет достъп на служителя до класифицирана информация поради това, че не отговоря на изискванията на закона, или поради негово недобросъвестно поведение, а за резултат, настъпил поради бездействие на органа по назначаване.

Противно на разбиранията на ответника (Областното пътно управление в Пловдив – б. р.) инициирането на процедурата по Закона за защита на класифицираната информация е поставено в задължение на администрацията, а не на служителя“, е записано в мотивите, с които заповедта за уволнението е отменена.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.