Ромите  в Шекер махала се заканиха за мъст и крайни действия към управата на Пловдив, макар че по време на днешната акция нямаше ексцесии. Тази сутрин багери нахлуха на улица „Напредък” и сринаха 21 къщи. Полиция, жандармерия и специалните сили бяха на мястото.

Кордон от униформени с щитове отцепиха района. През тях ромите крещяха и отправяха клетви към представителите на местната администрация. Те се заканиха, че ще опънат палатки пред централната Община, ще запалят гуми и няма да се махнат, докато не им се дадат жилища.

„Искаме да си узаконим къщите. Ние сме незаконни, ама нямаме избор. Вас българите ви осигуряват, дават ви работа, а нас ни гонят. Защо да не живеем незаконно, като в Европа ни дават? Така ще направите да напуснем България”, заяви крещейки жителка на махалата.

„Ако дойдат да бутат моята къща, ще си изкарам дюшека в средата на пътя, ей тука пред КАТ. Ще легна и да видим какво ще стане”, каза друг представител от ромското общество в Шекера.

Събралата се тълпа разказа пред наш репортер, че хората от съборените къщи вече са се пренесли у познати и роднини, но има и такива които са опънали палатки в горичката до бившата Окръжна болница.  Мургавите пловдивчани разказаха още, че въпросните къщи, обект на събаряне, са изградени още преди 30 години. Оказва се обаче, че твърденията им не са верни, тъй като само преди 10 години през терена е минавал отводнителен канал.

По време на акцията бяха премахнати и къщи, които вече веднъж са били бутани. Тези постройки изгоряха навръх Коледа при пожар. Както тогава TrafficNews.bg писа, от огнения ад бяха изпепелени 9 постройки. 4 пожарни се бореха със стихията близо два часа. Заради силния вятър пламъците стигнаха до сърцето на махалата. 

Седмица след инцидента стопаните на изгорелите постройки запретнаха ръкави и започнаха да изграждат наново сгради, които обаче бяха бутнати от багери малко след това. Упоритите роми обаче изчакаха по-малко от месец и за втори път изградиха къщите, и то още по-големи.

Бързи, смели, сръчни: Ромите за трети път изградиха незаконните си къщи в Шекера СНИМКИ9-те постройки бяха опожарени, а след това бутнати от багери

Така до днес, когато тежката техника не премахна и последната тухла.

„Още в деня след инцидента бях тук и им заявих, че къщите са незаконни и ще бъдат бутнати. Тези хора знаеха за акцията и въпреки това продължиха да изграждат и надграждат постройките си. На всички тези хора бе предложено временно кризисно жилище, но никой от тях не пожела да бъде настанен там. Жителите са от други градове и села, които са се преселили тук. По документи се водят на други адреси”, заяви пред наш репортер кметът на район „Северен” – Ральо Ралев.

Той е категоричен, че нито една от къщите на улица „Напредък”, изградена незаконно над отводнителния канал, няма да остане. След приключването и на последното заведено дело по обжалване на заповедите за премахване, багерите отново ще се върнат на терена.

В момента три къщи са останали за бутане. Те обаче ще се разрушат от самите стопани, които имат на разположение един месец. Дали обаче обещанието ще бъде спазено предстои да разберем. Както TrafficNews.bg разказа преди дни, едно подобно обещание не бе спазено. Месеци наред триетажен палат стои непокътнат в другата махала – Арман, като стопаните обещаха сами да я премахнат. Търпението на администрацията на „Северен” обаче се изчерпа и отново е предприето действие по принудително премахване.

Ромско обещание: До месец махаме къщата! Четири месеца по-късно - триетажен палат СНИМКИ и ВИДЕОПо нищо не личи, че жителите имат намерение да бутат постройката

Какъв е броят на постройките в ромските махали? Никой не знае. В Шекера всеки ден изникват нови и нови бараки, къщи дори палати на няколко етажа. Всички, разбира се, незаконни. Оказва се, че тези сгради са снабдени с ток и вода. Законни и то за битови нужди. Дори кметът на района не може да получи информация, как тези постройки, без разрешително за строеж, на общинска земя и без акт 16 се сдобиват с партиди.

„Те имат ток и вода. Имат прекарани кабелни телевизии. Аз дори не мога да се сдобия с информация, как се случва това”, заяви пред репортер на TrafficNews.bg Ралев.

Какво още казаха кмета на район „Северен” и ромите от Шекера вижте във ВИДЕОТО: