Родители на ученици от ОУ"Тодор Каблешков" организират мирен протест на 5 март пред училището в квартал Прослав. Те настояват за оставка на директорката Емилия Алексиева и заместиците й, като твърдят, че заради тоталитарни методи на управление и психически тормоз, учители напускат. Честите смени в състава пък се отразявали на учебния процес. Родителите са подавали няколко жалби в РУО, като миналата година е извършена проверка, а сред състава на училището е проведена анонимна анкета. Проверката не е установила нарушения, но според родителите тя е била проведена формално, а учителите са били принудени да попълват "анонимните анкети" в присъствието на директора и заместника му. 

В РУО е била внесена и подписка с над 200 подписа на родители, които настояват да се вземат спешни и конкретни мерки. Според родителите основните проблеми са липса на качествени ръководни умения, текучество на учители, липса на комуникация между ръководство и учители, психически тормоз над учители, липса на извънкласни дейности, лоша материална база.

От Инициативния комитет настояват за оставка на ръковоството, осигуряване на благоприятна и спокойна среда за работа и учене, отчетност на извършени подобрения на училищната база в последните 5 години.